Govoreći o jučerašnjoj sjednici NSRS rekao je da je nakon duže zimske pauze, jučer bilo težih tema, i da je jedna bila imenovanja novog ministra saobraćaja i veza entiteta RS. Kako je kazao Bratić, za poziciju je to imenovanje bilo uredu, ali za opoziciju to nije bio slučaj te se otišlo korak dalje, kako je istakao Bratić, od demokratskih načina komunikacije, ali da je to “svakodnevnica u Narodnoj skupštini”.

“Mislim da će nastavak sjednice biti u istom tomu jer postoji izuzetna napetost. Osjeća se da pozicija ima podosta problema. U budžetu sigurno je da je situacija puno ozbiljnija, pa postoje unutarstranački problemi, situacija zbog pandemije, i sve to opterećava poziciju u Narodnoj skupštini. Opozicija je to dobro uočila i sada ide politički obračun u poslaničkim klupama“, komentarisao je.

“Opozicija je osjetila da ima šansu da preuzme većinu i dok pozicija grčevito skuplja taj broj koji im je potreban za većinu, a koja je na granici, i ukoliko krene imalo prelazaka sa jedne na drugu stranu, mislim da će to mnogi popratiti, možda i čak iz vladajuće stranke“, dodao je Bratić u Novom danu.

O tome da li očekuje prelaze kazao je da misli da taj signal treba doći van države Bosne i Hercegovine. “Signal treba doći van BiH, van Narodne skupštine. Mislim da dosta neke relacije političke, kombinatorika, razlazi, dosta tu ima nešto što sve nije sadržano u radu Narodne skupštine, nego ima šire odnose, kako na prostoru države tako i regionu. Mislim da se Beograd tu ponajviše pita i da će odnos predsjednika SNSD-a sa Beogradom biti mjera koliko će se moći ovaj pritisak opozicije u Narodnoj skupštini izdržati”, izjavio je Bratić.

“Mi takoreći na dnevnom osnovu imamo razne osnove, aktivnosti, greške u koracima, pa sve to utiče, i teško je procijeniti kad bi ta promjena mogla da bude, ali situacija poslije koje je od DNS-a nastao Demos, pa od Demosa još jedan politički klub, pa od Socijalističke partije nastale su dvije – uglavnom tu tradicionalni partneri SNSD-a su pocijepani i poslata je poruka da je na prvom mjestu interes najjače strane unutar pozicije koja traje od 2005. godine naovamo i sigurno je da je ovo šta se u zadnje vrijeme dešava na političkoj sceni entiteta RS možda u završnoj fazi“, potcrtao je.

Odgovorio je i na naše pitanje da li će biti napuštanja SNSD-a. “Kad brod počne toniti, onda je tu neko brži, neko kalkuliše… Ovaj brod ima nekoliko pukotina na palubi i pitanje je koliko će dugo još ploviti. Govoriti o tome je nezahvalno, ali mislim lično da je ova politička stranka doživjela svoj maksimum i ide lagano, ali sigurno, u urušavanje. Imaju velikih grešaka, afera i o svemu tome je javnost informisana“, naglasio je Bratić.

Poslanik u NSRS govorio je za N1 i o ukidanju odlikovanja ratnim zločincima, odnosno da li će doći do toga te poručio kako je po njemu to šansa za Narodna skupština da skine kolektivnu odgovornost i da se pojedinci presuđeni za ratni zločin ogradi od istih.

“2016. je urušen dignitet Narodne skupštine – to je presedan u novijoj demokratskoj praksi. Znamo da se u susjednim zemljama, na primjer za nekidanje holokausta, dobijaju i zatvorske kazne. Kod nas presuđenim ratnim zločincama, i to kako pojedine kolege iz poslaničkih klupa kažu ‘za doprinos stvaranju RS’, pa stvarno je da se zapitamo na kakvim temeljima je stvorena RS ako su je stvarali Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić koji su presuđeni ratni zločinci od Međunarodnog suda koji je formirao UN, i sada se dovodi u pitanje da li je to baš tako bilo, da li je prava institucija i da mislim da Narodna skupština ne bi trebala da propusti ovu šansu da ispravi tu grešku prema Narodnoj skupštini, prema svemu onome što čini ta institucija, da vrati povjerenje nas koji nismo iz reda srpskog naroda, građani entiteta koji ipak trebaju da poštuju instituciju Narodne skupštine su zgroženi bili kad je došlo do toga. Sva međunarodna javnost se ogradila od toga, ali to jednostavno Inzko želi da da posljednju šansu Narodnoj skupštini prije svog odlaska, da popravi tu svoju grešku i da krenemo u pravcu da se na ovom prostoru grade bolji međuljudski odnosi nego što su bili do sada“, istakao je Bratić u Novom danu.

N1