Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 09. februara 2021. godine sa ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Ivanom Korčokom.

Tom prilikom održani su tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Korčoka, a potom i sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Republike. Nakon održanih sastanaka ministrica Turković i ministar Korčok obratili su se predstavnicima medija.

Ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo posjetom ministra Korčoka i delegacije  Ministarstva vanjskih poslova Slovačke Republike našoj zemlji te naglasila da je riječ o dragim gostima, koji razumiju BiH i ovu regiju. Istakla je da su teme razgovora bila mnoga pitanja koja su bitna i koja su od interesa za BiH i Slovačku Republiku. Ocijenila je da je saradnja između dvije zemlje vrlo uspješna te kako između BiH i Slovačke nema otvorenih pitanja. Dodala je da su dobri odnosi odličan temelj za daljnju saradnju u oblastima ekonomije, nauke, obrazovanja i kulture. Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, ministrica Turković je istakla da je vrlo važno, bez obzira na sadašnje stanje prouzrokovano pandemijom COVID-19, nastaviti intenzivne aktivnosti na promociji investicijskog potencijala BiH i Slovačke. „Stalo nam je da dođe do unapređenja ekonomske razmjene te da se poboljša saradnja u oblasti hemijske i metalske industrije, energetike i poljoprivredne proizvodnje“, izjavila je ministrica Turković. Istakla je i povećan interes Slovaka za Bosnu i Hercegovinu, kao turističku destinaciju. Potom se zahvalila Slovačkoj na kontinuiranoj pomoći koju pruža tokom posljednjih 15 godina našoj zemlji, prije svega, ulaganjima u različite projekte u BiH u oblasti zdravstva, vodovodne mreže, izgradnje škola.

Turković  je kazala i da je sa kolegom Korčokom razgovarala i o aktuelnim temama kao što su problem migracija, euroatlantskom putu BiH za koji smo se opredijelili kroz naše strateške dokumente, Programu reformi te o 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Ministar Korčok se zahvalio ministrici Turković na dobrodošlici te naglasio da je u posjetu BiH stigao u okviru diplomatske turneje zemljama Zapadnog Balkana. „Slovačka je oduvijek pružala podršku integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU. Nova Vlada Slovačke će nastaviti da je pruža, prije svega, jer je pristupanje EU vaš izbor. Naš interes je da se BiH priključi porodici europskih zemalja kad ispuni sve uslove“, naglasio je ministar Korčok. Naglasio je da se uslovi moraju ispuniti te da nema prečica i načina da se zaobiđu ti uslovi. Podsjetio je da je u interesu EU da BiH ispuni uslove za članstvo i postane članica EU.
Slovački ministar je istakao da je sa ministricom Turković razgovarao i o bilateralnim odnosima, uz nadu za unapređenje odnosa te da se stvori više prilika za poslovnu saradnju. „Slovačka je bila aktivna u ovoj zemlji od 1994. godine u političkom i vojnom smislu, u smislu da podržava stabilnost u regiji, a od stabilnosti u ovoj regiji ovisi i stabilnost Europe", rekao je ministar Korčok. Osvrnuo se i na provođenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije te naglasio da je BiH učinila pomak ali je potrebno više te da BiH određuje tempo pristupa EU. Potom je istaknuo slovačku aktivnost na polju razvojne pomoći BiH u posljednjih 15 godina. Na kraju je ministrici Turković uručio simboličnu donaciju za tri bh općine u iznosu od 35 554,71 eura, za potrebe ljudi koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa.