Kantonalna organizacija SDA HNK izjavu predstavnika srpske liste „Ostajte ovdje“ Velibora Milivojevića, kojom je svoj politički stav direktnog svrstavanja na stranu HDZ BiH javno obrazložio kao strateški interes Srba u Mostaru, sa pravom tretira kao antagonizam isključivo usmjeren prema Bošnjacima u cijeloj Hercegovini.

Ovakva frapantna i uvrijedljiva tvrdnja Milivojevića dolazi nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je upravo u Mostaru pokrenula i vodila SDA za jednakopravnost Srba na području Hercegovine. Milivojevića, kao i cjelokupnu javnost Mostara, BiH, ali i predstavnike međunarodnih institucija u našoj zemlji želimo podsjetiti da je na osnovu angažmana predstavnika SDA, prije svih potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, zatim Premijera Federacije BiH i kompletnog kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, Ustavni sud donio presudu po kojem Srbi u HNK, ZHK i Posavskom kantonu trebaju postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Odbijanje zastupnika HDZ-a BiH da u Skupštini HNK, kao i u preostala dva kantona glasa za ovakvu odluku, jedini je razlog zbog kojeg ovakva presuda Ustavnog suda nije implementirana. Istog HDZ-a BiH za kojeg Milivojević sada tvrdi da je najviši ili strateški cilj Srba u Mostaru.

Doktore Milivojeviću, analiziranje i propitivanje političkih stavova i odluka je uobičajna, svakodnevna politička praksa u Mostaru, BiH, kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji. Svaki pojedinac na političkoj sceni može očekivati da bude podvrgnut kritici javnosti, iz svoje i druge političke opcije ili bilo koje interesne grupe ljude koja osjeća ugroženost njegovim djelovanjem.

Vaše pravo na političke stavove i političke saveze je neotuđivo demokratsko načelo, koje je također potpuno legitimno podložno kritici i mišljenju javnog mnijenja. Kada ste prihvatili ponudu SNSD-a, morali ste biti svjesni te činjenice. Vaš stav doktore Milivojeviću uvrijedio je i uozbiljio Bošnjake, ali i znatan broj Srba i onih koji se izjašnjavaju kao ostali u Mostaru i Hercegovačko-neretavanskom kantonu.

Kantonalna organizacija SDA HNK sa punim političkim legitimitetom osuđuje takve Vaše poruke, koje za posljedicu imaju produbljivanje političke krize u Mostaru, nestabilnost i stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara. Pozivamo Vas da u skladu sa Vašim profesionalnim pozivom i zakletvom, koju ste kao ljekar položili, u svom daljem političkom djelovanju štitite interese svih ljudi, bez razlika po bilo kojem osnovu.

PRESS SLUŽBA KO SDA HNK