- Suprotno od rasprave o brojnim problemima sa kojima se suočava bh. entitet RS: društvena i ekonomska regresija, loš zdravstveni i ekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa, kontinuirano zaduženje, gubitak radnih mjesta, drastičan pad životnog standarda itd., Dodik po ko zna koji put ponavlja bajku o otcjepljenju. Odmah poslije čitanja zaključaka NSRS-a, koje je očito u svrhu lične promocije osmislio Dodik, postaje jasno da je riječ o jeftinoj populističkoj demagogiji i krivim navodima koji su u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim pravom - poručio je Zvizdić.

On je naveo nekoliko primjera krivih navoda koje su izrečene, te je napisao "ispravke krivih navoda".

Kao prvo da je RS potpisnica Dejtonskog sporazuma.

- Ispravka krivog navoda: Jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma nije RS, već SR Jugoslavija, čime je de iure potvrđen čin umiješanosti Miloševićeve Jugoslavije u rat u BiH, a time i agresije na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde - naveo je.

Zatim da je krajnje vrijeme da Ured visokog predstavnika bude zatvoren.

- Ispravka krivog navoda: Ured visokog predstavnika je ustavna kategorija utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i vrhovni je tumač Dejtonskog sporazuma. Dok god postoji Detonski sporazum mora postojati i OHR, osim ako PIC ne odluči drugačije. Dakle, Dodik koji traži “zaštitu Dejtona”, ovakvim prijedlogom ustvari želi raspakovati Dejton - smatra Zvizdić.

Kao treće da treba ukinuti međunarodne vojne snage u BiH.

- Ispravka krivog navoda: Dok god postoje separatističke i hegemonističke težnje i pojedinci koji ih promoviraju poput Milorada Dodika, treba da postoje pojačane međunarodne vojne snage u BiH, radi očuvanja mira u BiH, a Dejtonski sporazum je prije svega mirovni sporazum - kaže Zvizdić.

Onda da RS ima pravo na samoopredjeljenje.

- Ispravka krivog navoda: Entitet u sastavu suverene i međunarodno priznate države, odnosno jedan od naroda koji živi na tom području, ne može se u međunarodnopravnom smislu pozivati na samoopredjeljenje (koje je u međunarodno pravo uvedeno 1946. godine sa ciljem da se neke afričke i azijske zemlje oslobode kolonijalne vlasti). Iznad prava na samoopredjeljenje je teritorijalni integritet i suverenitet svake države, koji je i u Ustavu BiH vrhovno načelo. Dakle, da bi jedna teritorijalno-politička jedinica u sastavu suverene države ili narod mogao konzumirati pravo na samoopredjeljenje, mora postojati saglasnost države koja ima suverenitet i teritorijalni integritet, što u slučaju BiH nikada neće biti moguće - naveo je.

Na kraju da treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu.

- Ispravka krivog navoda: Ne postoji mogućnost mirnog razlaza. A, ako bi neko u RS bio toliko neodgovoran i suicidno orijentisan da se ikada odluči na takav scenario, jedino što bi se dogodilo jeste nestanak entiteta RS. (Takvi avanturisti trebaju imati u vidu sudbinu Abhazije ili Južne Osetije). Detaljnijom analizom bi i ostali Dodikovi zaključci bili potpuno osporeni - napisao je Zvizdić na Twitteru.

Zvizdić je zbog toga pozvao stanovništvo entiteta RS da ne nasjeda na ove populističke provokacije kojima se želi skrenuti pažnja sa ogromnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani RS-a, kao i katastrofalnog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Fena