Na sastanku je razgovarano o COVAX mehanizmu i problemima koji su nastali u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju nabavka vakcina, te o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini koja je uglavnom pogodila dva kantona u našoj zemlji.

Ministrica Turković i visoki predstavnik EU-a Borrell su razgovarali i o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te drugim važnim pitanjima u našoj zemlji. Na sastanku je istaknuto da Evropska unija ostaje ključni partner Bosne i Hercegovine u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali i napretku naše zemlje ka ispunjavanju svojih ciljeva i obaveza, saopćio je MVPBiH.

Borrell je, kako prenosi Anadolija, ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da iskoristi 2021. godinu kao neizbornu godinu za odlučan napredak u provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK. On je tokom sastanka pozdravio nedavne pozitivne korake u programu reformi. Borrell je govoreći o migrantskoj krizi naglasio važnost uspostavljanja održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podjelu odgovornosti u cijeloj zemlji.

U razgovoru o saradnji EU-a i zemalja Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije COVID-19 i pristupu vakcinama u regiji, Borrell je podsjetio na paket sredstava EU-a za zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona eura koji je Evropska komisija stavila na raspolaganje kao pomoć u pokrivanju troškova doza koje će osigurati države članice EU-a. Razgovarajući o procesu pomirenja u BiH Borrell je istakao potrebu za prevazilaženjem prošlosti i napredovanjem od Daytona prema Briselu.

Ministrica Turković boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu, gdje tokom susreta sa brojnim evropskim zvaničnicima razgovara o mogućnostima rješavanja problema s kojima se suočava naša zemlja.

FAKTOR