1. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da je rezultat rada Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prvoj godini izuzetno loš i ispod svakog očekivanja.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je za godinu dana održao samo sedam redovnih sjednica, od kojih dvije nisu završene, a Poslovnik predviđa obavezu održavanja najmanje jedne sjednice mjesečno. U prvoj godini tekućeg mandata je usvojeno manje zakona nego na prve dvije sjednice prošlog saziva.

Rad ovog Doma je već mjesecima podređen namjeri „Trojke“ da se na zahtjev HDZ-a za sudiju Ustavnog suda BiH imenuje osoba koja nema nijedan dan iskustva u pravosuđu. Ni Vlada FBiH, ni Parlament FBiH još uvijek nemaju usvojene programe rada. Takav odnos se već reflektuje na makroekonomske pokazatelje, te se u FBiH bilježi pad izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje, a najavljeno je i povećanje cijena električne energije što će posljedično biti generator daljeg rasta svih ostalih troškova.

Nefikasan je i Predstavnički dom PSBiH, koji je usvojio svega pet od predviđenih 50 zakona. Prva godina mandata obilježena je odlukom vladajuće većine o povećanju plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima u prosječnom iznosu od 600 KM. Vlast na državnom nivou funkcioniše samo onda kada to odgovara Miloradu Dodiku, odnosno kada mu je potrebno isporučiti preuzimanje kontrole nad državnim institucijama ili novac za projekte u entitetu RS.

Nefunkcionalnost paralamenata nedvosmisleno potvrđuje nesposobnost vlasti na državnom i federalnom nivou da odgovore na potrebe građana i efikasno rade na ispunjavanju uvjeta koji će našoj zemlji omogućiti otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

2. Predsjedništvo SDA smatra da verbalni sukobi predstavnika vladajućih stranaka, kojima javnost svjedoči u posljednjim sedmicama, služe isključivo prikrivanju izostanka konkretnih rezultata i neuspjeha u provedbi reformskih procesa.

Potvrđuje to i javno priznanje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nastoji iscenirati konflikt kako bi popravio loš status u javnosti. Atmosfera neuvjerljive relaksacije odnosa očigledno je bila potrebna samo u svrhu preuzimanja premijerske i mintarskih pozicija za predsjednike stranaka „Trojke“, zatim se sve postepeno vratilo na populističke prepirke.

3. Predsjedništvo SDA traži da nadležne institucije Bosne i Hercegovine istraže tvrdnje zvaničnika SNSD-a i SDP-a o radikalizaciji, militarizaciji, postojanju kampova za obuku u RS i FBiH, te da, ukoliko se ima istine u tim tvrdnjama, poduzmu korake iz svoje nadležnosti.

Posebno ozbiljnu istragu tražimo o tvrdnjama Ministra odbrane BiH o postojanju ruskih paramilitarnih kampova na teritoriji entiteta RS. Činjenica da su sigurnosne agencije BiH, nad kojima je „Trojka“ kontrolu prepustila SNSD-u, promptno i prije ozbiljne provjere reagovala negirajući tvrdnje Ministra odbrane BiH, a nisu to uradila nakon optužbi čelnika SNSD-a i ministra MUP-a RS-a o radikalizaciji u FBiH, izazivaju dodatne sumnje u motive takvih postupaka.

Predsjedništvo SDA smatra da je deplasirano glasanje samo o smjeni ministra odbrane BiH, jer smjenu zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH.

4. Predsjedništvo SDA smatra da je pismo zastupnika i delegata SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, koje je upućeno Kongresu SAD-a, zasnovano na lažima i konstrukcijama o Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i SDA-u koje srpski nacionalisti recikliraju već tri decenije. Predsjedništvo SDA pozdravlja reakciju Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je pismom upućenim na više stotina adresa u Kongresu SAD-a i Evropskom parlamentu u potpunosti demantovao neistine iznesene u dopisu SNSD-a.

5. Predsjedništvo SDA upozorava da je od izvještaja Evropske komisije prošlo mjesec dana, a da vlasti BiH nisu učinile ništa na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Evropska komisija je maksimalno spustila ljestvicu u ispunjavanju uvjeta koju vlasti BiH trebaju ispuniti, ali neefikasna i nesposobna vlast nije u stanju ispuniti ni dio takvih uvjeta. SDA napominje da je prvi od 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije izmjena izbornog zakonodavstva, te da je paket izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na transparentnost i integritet izbornog procesa minimum koji trebaju podržati svi kojima je zaista stalo do poštenih izbora i članstva BiH u EU. Stoga će Klub zastupnika SDA u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

6. Predsjedništvo SDA ocjenjuje veoma lošim rad nametnute Vlade Federacije BiH, koja se već osam mjeseci skoro isključivo bavi smjenama i imenovanjima, kršeći zakonske procedure.

Zajednički imenitelj imenovanjima je da se izlazi u susret HDZ-u, kojem se prepoštaju bitni sektori, i na pozicije postavljaju nekompetentni kadrovi iz „Trojke“. Posljednji primjer su imenovanja u upravi Razvojne banke FBiH, nad kojom je kontrola prepuštena HDZ-u BiH i kumu nametnutog premijera Nermina Nikšića.

Posljedica imenovanja nekompetentnih osoba na bitne pozicije, kao što je bio slučaj i u Elektroprivredi BiH čiji vođenje je povjereno bivšem direktoru lokalnog komunalnog preduzeća, ovih dana dolazi na naplatu građanima kroz najavljeno poskupljenje električne energije. Posljedice svih ostalih imenovanja građani će vrlo brzo osjetiti.

7. Predsjedništvo SDA osuđuje smjenu Hamdije Fejzića sa pozicije zamjenika načelnika Općine Srebrenica i imenovanja predstavnika SDS-a na njegovu poziciju. Time se narušava nacionalni paritet u općini u kojoj je nad Bošnjacima izvršen genocid. Blaga reakcija OHR-a i izostanak reakcije zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), je razočaravajuća i samo će dodatno produbiti problem. Smjena Fejzića je nastavak napada na Bošnjake Srebrenice, koji ih obavezuju na jedinstvo i zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima.

8. Predsjedništvo SDA upozorava da Bosna i Hercegovina ne smije postati utočište presuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca iz regiona, koji zloupotrebljavaju državljanstvo naše zemlje.

Slučaj Branimira Glavaša i njegov bijeg od pravosuđa Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu iznova je aktuelizirao decenijski problem zloupotrebe dvojnih državljanstava. U Hrvatskoj i Srbiji se nalazi veliki broj osoba koji su pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeni za ratne zločine, a u posljenje vrijeme je intenziviran i bijeg presuđenih zločinaca i kriminalaca iz ovih država u Bosnu i Hercegovinu.

To jasno ukazuje da se međudržavni ugovori i zakoni koji reguliraju ovu oblast moraju redefinirati, kako bi se suzio prostor za zloupotrebe. SDA će insistirati da to bude tema parlamentarne rasprave i inicirati izmjene propisa kojima će se uvesti dodatne mjere u sprječavanju zloupotreba dvojnih državljanstava.