1. Predsjedništvo SDA iskazuje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Podržavamo stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji su bazirani na Povelji UN-a, Strategiji vanjske politike BiH, obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju koje podrazumijevaju da će se slijediti vanjska politika EU-a i stavu Predsjedništva BiH iz 2014. godine utvrđenom povodom aneksije Krima. Iskazujemo solidarnost sa ukrajinskim narodom, porodicama žrtava i prognanicima, izražavajući nadu da će pregovori o uspostavi mira biti intenzivirani i da će efektirati dogovorom.

2. Predsjedništvo SDA, uzimajući o obzir refleksije koje rat u Ukrajini može imati, poziva sve političke faktore u BiH, ali i cijeloj regiji, da odgovornom politikom i ponašanjem ulože dodatne napore na očuvanju stabilnosti i mira. Pozivamo sve državne institucije BiH da u novonastaloj globalnoj situaciji djeluju odgovorno i smirujuće, u interesu svih građana. Od policijskih i sigurnosnih agencija u BiH očekujemo da u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima djeluju preventivno i spriječe bilo kakav pokušaj destabilizacije.

3. Predsjedništvo SDA pozdravlja pojačano prisustvo EUFOR-a u BiH kao preventivnu akciju na očuvanju stabilnosti i mira. Podsjećamo da NATO savez ima mandat za djelovanje u Bosni i Hercegovini u svakom trenutku kada se procijeni da je ugrožen Mirovni sporazum. Taj mandat proizilazi iz Aneksa 1A, član 1. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a potvrđen je jednoglasno usvojenom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a broj 1031.

4. Predsjedništvo SDA ponovo poziva na punu i bezuslovnu deblokadu državnih institucija Bosne i Hercegovine, jer je za okolnosti globalne sigurnosne i ekonomske krize, čije se posljedice prelijevaju i na BiH, neophodno da institucije djeluju u punom kapacitetu.  

5. Predsjedništvo SDA pozdravlja jasne stavove iznesene na sjednici Evropskog parlamenta i u prijedlogu Rezolucije upućene Senatu SAD-a, u kojima su precizno konstatovani uzroci i glavni krivci za političku krizu u BiH. Očekujemo da nakon ovakvih stavova uslijede i konkretni koraci, koji bi podrazumijevali jače sankcije prema Miloradu Dodiku i SNSD-u, čija politika uporno gura BiH prema destabilizaciji.

6. Predsjedništvo SDA zahtijeva od predstavnika RS u Fiskalnom vijeću da prestanu sa opstrukcijom usvajanja Fiskalnog okvira i omoguće usvajanje budžeta institucija BiH.

7. Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje zakona u Predstavničkom domu PSBiH koji su dio 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i predstavljaju preduslov za dobijanje kandidatskog statusa. Tražimo da se ovi zakoni hitno potvrde u Domu naroda PSBiH, te pozivamo Evropsku komisiju da Bosni i Hercegovini nakon toga dodijeli kandidatski status.

8. Predsjedništvo SDA poziva na hitno donošenje odluka kojima će se osigurati energetska neovisnost BiH, što podrazumijeva nastavak rada termoblokova u Tuzli i Kaknju, ali i ubrzanje procesa na izgradnji Južne gasne interkonekcije, koji će omogućiti diverzifikaciju u snabdijevanju gasom. Od nadležnih institucija tražimo da ubrzaju izgradnju infrastrukture bazirane na obnovljivim izvorima energije.

9. Predsjedništvo SDA pozdravlja dosadašnje napore Vlade Federacije BiH na obnavljanju robnih rezervi i očekuje da se nastavi s tim aktivnostima, kako bi se osigurale neophodne zalihe hrane i energenata. Zadužujemo Vladu FBiH da prati razvoj situcije na tržištu i pravovremeno reaguje mjerama koje će ublažiti poskupljenja osnovnih životnih namirnica, te da pojačanim inspekcijskim nadzorom spriječi moguće zloupotrebe.

10. Vlada FBiH se zadužuje da hitno izradi i implementira programe za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, kako bi se ublažile posljedice rasta cijena. Pozivamo vlade na svim nivoima da prioritetne aktivnosti budu usmjerene na pomoć građanima, naročito ugroženim kategorijama.

11. Od Ministarstva poljoprivrede FBiH tražimo da nastavi pružati podršku poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se osigurali uvjeti za pojačanu proljetnu i jesensku sjetvu.

12. Predsjedništvo SDA pozdravlja imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona, te niz konkretnih aktivnosti i mjera koje su Vlada i nova skupštinska većina poduzele već u prvim danima mandata. Vlada TK ima punu podršku da nastavi sa intenzivnim radom u korist svih građana Tuzlanskog kantona. Pozdravljamo aktivnosti KO SDA koje su dovele do stabiliziranje ukupnog stanja u Tuzlanskom kantonu, kao i do povratka niza kadrova u SDA.