Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na sjednici održanoj 22. maja 2021. godine u Sarajevu usvojilo je sljedeće zaključke:

 

1. Predsjedništvo SDA upućuje čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine povodom godišnjice prijema države u Ujedinjene nacije. Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, zastava Bosne i Hercegovine se zavijorila ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku. Prijem u Ujedinjene nacije jedan je od najznačajnijih vanjskopolitičkih dostignuća države Bosne i Hercegovine u novijoj historiji. Čast nam je da su kadrovi SDA, predvođeni predsjednikom Alijom Izetbegovićem, imali presudnu ulogu u tom procesu.

2. Predsjedništvo SDA odaje priznanje svim zdravstvenim radnicima u Bosni i Hercegovini za maksimalne napore koje ulažu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pozivamo vlade na svim nivoima da, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, osiguraju sredstva za stimulaciju ljekara i medicinskog osoblja koje je direktno uključeno u borbu protiv pandemije.

3. Predsjedništvo SDA daje punu podršku aktivnostima koje Vlada FBiH poduzima na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Poduzete mjere su rezultirale značajnim oporavkom domaće ekonomije, koja se mnogo brže od predviđanja vraća  na predpandemijski nivo.

4. Predsjedništvo SDA pozdravlja aktivnosti Ministarstva sigurnosti BiH na rješavanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući angažmanu ministra Selme Cikotića i Ministarstva sigurnosti BiH obim migrantske krize koja je pogodila dijelove Bosne i Hercegovine je bitno umanjen.

5. Predsjedništvo SDA odlučno odbacuje bilo kakav pokušaj da se tzv. „non paperima“ ili drugim načinima političkog i diplomatskog djelovanja dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Ne može i neće biti nikakvog „mirnog razlaza”, niti odvajanja nijednog pedlja teritorije Bosne i Hercegovine, čime konstantno prijeti Milorad Dodik. Politikom koju vodi, Milorad Dodik neće dovesti do razbijanja Bosne i Hercegovine, ali može ugroziti mir i stabilnost na štetu svih građana, a posebno na štetu vlastitog naroda i entiteta RS.  SDA će, zajedno sa drugim patriotskim političkim snagama, sve svoje kapacitete staviti u funkciju zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

6. Predsjedništvo SDA poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), kao i sve zemlje Evropske unije pojedinačno, da, na temelju pravnih principa koje poštuju i provode i u Evropskoj uniji i u svojim državama, uvedu sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, zbog secesionističkih prijetnji kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

7. Predsjedništvo SDA upozorava na novi val srpskog nacionalizma, koji kroz zagovaranje tzv. „srpskog sveta“, prijeti da ponovo oživi duhove iz mračnih i tragičnih 90-ih godina prošlog stoljeća. Pozivamo političke zvaničnike i intelektualce iz srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koji su svjesni da takva politika nikome u regiji ne može donijeti ništa dobro, da se glasno i odlučno suprotstave takvim hegemonističkim idejama.

8. Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje učestale uzurpatorske atake Republike Srbije na resurse Bosne i Hercegovine. Nelegalni aranžmani oko izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, izgradnje aerodroma u Trebinju predstavljaju drastičnu povredu suvereniteta Bosne i Hercegovine.

SDA će putem svojih kadrova u nadležnim institucijama upotrijebiti sve pravne i političke instrumente za zaštitu državnih interesa Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDA ponavlja poziv Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da, u cilju zaštite svojih odluka, hitno postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH i donese privremene mjere kojima bi se spriječile aktivnosti vlasti entiteta RS na izgradnji tri hidroelektrane na Drini. Postupajući po zahtjevu grupe od 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, Ustavni sud će spriječiti nesagledive štetne posljedice, ali i zaustaviti kršenje vlastitih odluka kojima je određeno da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država Bosna i Hercegovina.

Ulazak javnih preduzeća Srbije u zajedničke investicije sa javnim preduzećima iz entiteta RS, bez prethodnih međudržavnih sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, ne smije poprimiti elemente infrastrukturne aneksije entiteta RS od strane Republike Srbije.

Također pozivamo Republiku Hrvatsku da u pregovorima sa državom Bosnom i Hercegovinom, a ne njenim entitetima, reguliše pitanje polaganja gasovoda ispod rijeke Save kao državne granice.

9. Predsjedništvo SDA traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH da ubrzaju provođenje projekta digitalizacije javnog emitovanja i da blagovremeno usaglase propise koji regulišu rad mrežnog operatera kao pružaoca usluga prijenosa slike i tona na prostoru Bosne i Hercegovine.

10. Predsjedništvo SDA ponovo poziva Vijeće ministara BiH, ali i sve političke aktere u zemlji, da se bez odlaganja, u punom kapacitetu, posvete ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi Bosna i Hercegovina što prije došla u poziciju da joj EU odobri kandidatski status.

11. Pozdravljamo jednoglasno usvajanje Nacrta Programa reformi i pozivamo nadležnu komisiju i Vijeće ministara BiH da što prije usvoje ovaj dokument, kako bi bio dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

12. Pozdravljamo održavanje zajedničke pokazne vježbe „Brzi odgovor 21“, u kojoj učestvuju Oružane snage Bosne i Hercegovine i Vojska Sjedinjenih Američkih Država. Ova vježba pokazuje visok stepen interoperabilnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i spremnosti da odgovore svim zadacima i izazovima.

13. Pozdravljamo formiranje Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva kroz potrebne ustavne i zakonske promjene. Pozivamo sve parlamentarne stranke da ulože napore s ciljem postizanja kompromisa kojim bi se uklonio svaki oblik diskriminacije i kojim bi Bosna i Hercegovina dobila ustavni i zakonski okvir usklađen sa evropskim demokratskim standardima, po preporukama Evropske komisije, Venecijanske komisije, OSCE-a i ODIHR-a.

14. Podržavamo zahtjeve državnih policijskih službenika za povećanjem osnovice za obračun plaća. Postojeći nesrazmjer u plaćama policajaca na državnom nivou i vojnika u odnosu na plaće policijskih službenika na nivou entiteta i kantona je neprihvatljiv, kao i nesrazmjer visokih plaća državnih funkcionera spram plaća službenika policijskih agencija i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Stoga SDA poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u Nacrtu Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine ispravi postojeću anomaliju povećanjem osnovice za obračun plaća policijskim službenicima, a zatim i umanjenjem najviših primanja državnih funkcionera.

15. Sve inicijative koje će doprinijeti jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, omogućiti snažniji ekonomski razvoj i iskorak na euroatlantskom putu imat će bezrezervnu podršku SDA, pa tako i mogućnost zajedničkog nastupa u entitetu RS. Spremni smo i na formiranje širokog patriotskog fronta koji bi se na državnom nivou suprotstavio retrogradnim i secesionističkim  snagama.

16. Predsjedništvo SDA pozdravlja dogovoreno primirje između Izraela i Palestine, te pozivamo sve relevantne međunarodne aktere da osiguraju nastavak poštivanja dogovorenog primirja i postizanje dugoročnog i održivog rješenja za trajni mir između Izraela i Palestine, a koje će podrazumijevati jednaka prava za palestinski narod shodno rezolucijama Ujedinjenih nacija i Sporazumu iz Osla.