Stranka demokratske akcije (SDA) insistira na tome da u rad Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona budu uključeni i predstavnici Venecijanske komisije Vijeća Evrope, Evropske komisije i OSCE-a.

 

Uvođenje evropskih demokratskih standarda u izborni sistem Bosne i Hercegovine, a u skladu sa preporukama Evropske komisije, Venecijanske komisije, OSCE-a i ODIHR-a, jedna je od ključnih obaveza na evropskom putu naše zemlje. 

 

Da bi svako buduće rješenje za izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini odgovaralo tim standardima, neophodna je i pomoć stručnjaka iz relevantnih međunarodnih institucija, te stoga iznenađuje otpor SNSD-a i HDZ-a BiH tom prijedlogu, naročito uzimajući u obzir deklarativno opredjeljenje tih stranaka za nastavak i inteziviranje evropskog puta BiH.

 

 

Uklanjanje diskriminatornih odredbi obaveza je Bosne i Hercegovine na evropskom putu, ali i prema svim građanima kojima su postojećim rješenjima uskraćena osnovna građanska prava. Stoga pozivamo sve parlamentarne stranke da ulože napore s ciljem postizanja kompromisa kojim bi se uklonio svaki oblik diskriminacije i kojim bi Bosna i Hercegovina dobila ustavni i zakonski okvir usklađen sa evropskim demokratskim standardima.