Pozvao je prijatelje iz EU da Bosni i Hercegovini dodijele kandidatski status jer je to važna poruka, pogotovo mladim ljudima koji u ovoj zemlji žive. Dobijanje kandidatskog statusa značilo bi trajno postavljanje naše zemlje na tračnice ka EU, objasnio je Zvizdić. Istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje želja za preko 75 posto građana države. Ipak, svjedoci smo otvorenih i ujedinjenih napada na institucije Bosne i Hercegovine koje dolaze od SNSD-a i HDZ-a, pa se onda nameće logično pitanje o tome, kako od njih očekivati da rade u interesu kandidatskog statusa zemlje.

Odgovarajući na to, Zvizdić je rekao: – Postoje i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH snage koje ne prihvataju državu BiH, nastoje da umanje njen državotvorni kapacitet i na taj način stvore pretpostavke za neke buduće aktivnosti, s negativnim posljedicama po suverenitet BiH. Sasvim sigurno neće uspjeti! To je ustvari najvažnija poruka.

Istakao je da je poruka upućena svim građanima Bosne i Hercegovine koji vole ovu zemlju, svima onima koji žele živjeti u evropskoj Bosni i Hercegovini.

  • Te snage godinama rade na tome, njihovi mentori stotinama godina pokušavaju da obesmisle identitet i autoritet Bošnjaka na ovim prostorima, da nas svode na vjersku skupinu, da unište perspektivu građanske, multietničke, antifašističke BiH. Ništa od tih njihovih zamisli se neće dogoditi. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država na planeti koja ima ima hiljadugodišnji kontinuitet svoje teritorije i postojanja, a Bošnjaci su politički narod sa svojim nacionalnim imenom i duhovnim identitetom. Varaju se svi koji misle da smo mi (Bošnjaci op.a.) naivni –  poručio je Zvizdić i dodao kako Bošnjaci odlično razumiju pojmove bosanstvo, bošnjaštvo i muslimanstvo.

Osvrnuo se i na česte pokušaje predsjedavajućeg državnog Predsjedništva da Bošnjake naziva muslimanima.

  • Razumijemo mi sve pojmove, ali u Bošnjaku je ujedinjeno sve to, i bosanstvo i bošnjaštvo i muslimanstvo – naglasio je naš sagovornik.

Govoreći o posljednjim istupima Milorada Dodika u Turskoj, gdje je rekao da nije za secesiju RS-a, samo nekoliko dana nakon što je u Narodnoj skupštini entiteta RS rekao da će to (odcijepiti se op. a.) uraditi makar mu bilo zadnje, Zvizdić je rekao: – Retorika gospodina Dodika nije bazirana na argumentima, ona je održavanne fikcije. RS niti moze biti izdvojena iz Bosne i Hercegovine, niti ce postati država. Gospodin Dodik je poput pjevača koji svoj repertoar prilagođava publici kojoj pjeva. On tako ima repertoar kada je u Turskoj, ima repertoar za tribine u RS-u, ima repertoar za Beograd, ali njegove poruke o secesiji, poruke kojima vrijeđa Bošnjake, povratnike, kojima vrijeđa državotvorne atribute BiH, jesu opasne – rekao je Zvizdić ukazujući na napade na Bošnjake i džamije u RS-a.

Rekao je da se prikriva krajnja namjera unitarizacije RS-a dok se Bošnjacima želi pripisati da imaju taj cilj za šta ne postoje nikakvi argumenti.

  • Dodik koristi tešku retoriku koja nažalost povremeno pada na plodno tlo i izaziva incidente, nemogućnost pomirenja, do toga da neki barbar sa fašističkim idejama puca na munaru Aladže džamije, do napada na povratnike… – rekao je Zvizdić i istakao da smo u 2021. godini te kada bismo to poredili sa periodom poslije Drugog svjetskog rata, bila bi to 1971. godina, u kojoj je Willy Brandt kleknuo i izvinio se za zločin koji je uradila nacistička Njemačka, a nakon tog čina, pokazala je Historija, Njemačka se uzdigla.
  • Vrijeme je da se takvr stvari dešavaju na području BiH, vrijeme je da se izvine za genocid i masovne zločine nad Bošnjacima koje nije počinio čitav narod, nego pojedinci – zaključio je Denis Zvizdić.

HAYAT