Radi se o projektima obnove vakufa u kojem će biti sjedište Muftijstva banjalučkog, kao i izgradnji gasulhane i obnovi imamskog stana. Ugovor su potpisali Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Nusret Abdibegović, muftija Banjalučki, i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Ismir Husedžinović.

Džaferović je tokom današnje posjete Banjoj Luci prisustvovao džuma-namazu u banjaučkoj džamiji Ferhadija. Potom će, kako je planirano, posjetiti objekat u kojem će se nakon obnove nalaziti sjedište Muftijstva banjalučkog, za šta je Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH osiguralo početni novac. Radi se o staroj bosanskoj kući koju je uvakufila Zehra Bahtijarević.

Član Predsjedništva BiH u Banjoj Luci će posjetiti i Biblioteku "Muftija Mehmed-ef. Zahirović", te Medresu "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić".

Džaferović će nakon Banje Luke posjetiti i Kotor-Varoš gdje će održati sastanak u Medžlisu Islamske zajednice Kotor-Varoš, prisustvovati ikindija-namazu u Gradskoj džamiji. Planom posjete ovoj općini predviđeno je i da se član Predsjedništva BiH sastane sa predstavnicima Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju u kotorvaroškoj dolini, kao i da posjeti Šehidsko mezarje "Večići".