SDA najoštrije osuđuje bahate i primitivne napade Milorada Dodika na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića, koji dolaze uoči jednog od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajrama.
 
Vrijeđanje pripadnika drugih etničih i vjerskih grupa, te općenito neistomišljenika, već dugo je Dodikova matrica ponašanja kojom sve one koji mu stoje na putu pokušava ušutkati ili diskreditirati. 
 
Dodik će se morati pomiriti s činjenicom da je prošlo vrijeme kada se predstavnike Islamske zajednice i Bošnjake općenito moglo ušutkati ili ih vrijeđati bez posljedica.
 
Ukoliko očekuje da se svi Bošnjaci ponašaju servilno, da mu se ne suprotstavljaju i šute na njegove napade, kao što to čine predstavnici Trojke, onda se grdno vara. 
 
Morao bi imati na umu da su predstavnici Trojke politička manjina u probosanskom bloku, i da je puno više onih koji su spremni da se na svaki način suprotstave njegovoj aroganciji i pogubnoj antidržavnoj politici.
 
To bi na umu morali imati i ključni predstavnici međunarodne zajednice. Oni prema Dejtonskom sporazumu imaju obavezu da reaguju i zaustave Dodika u napadima na državu BiH i stvaranju atmosfere kakva nije vladala ni uoči agresije na BiH. Dužni su reagovati dok nije postalo kasno, jer Dodikova politika sve ozbiljnije ugrožava stabilnost i mir.