NSRS odlučio je povući sudiju Ustavnog suda BiH. Izetbegović je istakao kako se različitim potezima Dodika podrijeva država BiH, Centralna banka, Oružane snage…

Sve se to namjerno radi, ali jedna od najopasnijih tačaka je Ustavni sud, jer je on zadnja brana ovome što radi Dodik. Naročito jer se stranci povlače. Njemu je cilj da ostrani međunarodne sudije, te da oslabi Ustavni sud, da bi zajedno sa HDZ-om preuzme kontrolu Ustavnog suda – rekao je Izetbegović.
 
Dodikov preduslov za vraćanje ustavnih sudija iz RS-a je da se izbace međunarodne sudije i uvede entitetsko glasanje u Ustavnom sudu BiH. Koliko su ovi zahtjevi realni Izetbegović kaže kako je mnogo toga izgledalo nerealno, ali da vidimo svi kako patriotski blok gubi snagu.

Onim snagama čije su politike krenule od udruženog zločinačkog pokreta, sa pravom možemo sumnjati na šta će biti spremni kada je u pitanju Ustavni sud – navodi Izetbegović.  

Jasno je da je jedini titular državne imovine država BiH. OHR je formirao tim za iznalaženje rješenja ovog pitanja. Pitanje imovine ne mora značiti da svaki njen dio treba trajno kontrolisati država BIH, saopštili su iz ambasade SAD-a. Poznat je i stav od ranije iz RS-a i prijetnje po ovom pitanju.

Imali smo izjavu jedne ambadade (SAD). Oni su rekli da nije sveto slovo da sve ostane na državi i to je vrlo važna rečenica. Sumnjam da će uraditi jedan ovakav model. Država je Bosna I Hercegovina, ali idu napraviti tumačenja da je država i opština i kanton i entitetn i diskrit, te da će svako imati svoje nadležnosti. Mi nemamo ništa protiv da kada nešto grade, u tu svrhu preuzmu od države dulum ili više da bi to izgradili efikasno. Ali da se šume, vode, rudnici… predaju enitetu to ne bi trebalo dopustiti – istakao je Izetbegović, te dodao:
Ja se bojim takvog tumačenja da se država podijeli na nivoe, tome se moramo suprostaviti. Da moramo predate imovinu to bi moglo biti opasno.

Zbog čega međunarodna zajednica šalje upozorenja, saopštenja, kritike, ali ne preduzima ništa konkretno protiv onih koji rade na destabilizaciji BIH, Izetbegović priznaje kako isto to i njega zanima.

Sa Dodikom koji se ponaša ovako i koji je spreman na sve ili blefira da je spreman na sve, sa HDZ-om koji ima leđa do OHR-a, kojeg oni pomažu mada prave blokade zajedno sa Dodikom. Idu na račun Bošnjaka i na račun SDA. Linijom manjeg otpora se ide nizbrdo. Zarad pozicija koje traju jedan mandat predate će se pozicije koje je poslije nemoguće vratiti, usvojit će se zakoni koji se ne ne mogu poslije popraviti. Ako se Ustani sud i imovina BiH prepuste to će biti nepopravljivo – rekao je Izetbegović.

U ovom času na račun Bošnjaka i Bosanskog bloka treba smiriti strane koje prave probleme na Balkanu. Isporučiti to. SDA nije na to pristala i ona je ostaranjena, te je dovedena poslušnija ekipa sa kojom kane uraditi ovo što su počeli – kazao je.

Narodna skupština RS se priprema za razmatranje nacrta zakona kojim se pokušava ukinuti obaveza objavljivanja akata visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a. Izetbegović to karakteriše kao antidejtonski akt.

To je udar na poziciju OHR-a. Sasvim je jasno da Dejtonski sporazum ne može da funkcioniše bez visokog predstavnika. To bi trebalo biti sankcionisano – takvog je mišljenja Izetbbegović.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić konačno je zakazala sjednicu za srijedu. Posljednja je održana 28. aprila, kada je imenovana nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što sam rekao, bio je cilj da se zauzmu pozicije koje su se zauzele iz Trojke i time je iscpljenja njihova ambicija. Njihova mnoga obećanja su zaboravili, da neće članove stranaka čiji su predstavnici kadrovi na crnim listama, da neće nikada raditi neke stvari… sve su zaboravili i pogazili – rekao je.

Na toj sjednici trebao bi biti izabran i sudija Ustavnog suda iz Federacije. Dragan Čović je rekao kako će imenovanje biti test odnosa s Trojkom. Insistirat će da to bude Marin Vukoja. On nije u životu napisao nijednu presudu.

Poznajem Vukoju i on je dobar sekretar. Ali on nikada nije radio u pravosuđu, a Ustavni sud je temeljna pravosudna institucija i Ustavni sud traži ljude koji imaju integritet. On je dobar čovjek, ali nikada nije radio to. Ne bi trebalo imati dileme, ali ide se dalje sa ustupcima – kazao je Izetbegović, te dodao:

Bojim se da će Trojka uraditi ono što je obećala i da će umjesto liste poslati samo jedno ime, tj. Vukoju. Treba to spriječiti. Neka to bude Hrvat, ali neka se bavio ovim poslom – kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da u Ustavni sud ne treba imenovati stranačke poslušnike, već profesionalce s integritetom.

Trebao bi utjecati na zatupnike SDP-a da ne podrže HDZ-ovog kandidata, ali ne vjerujem da će uspjeti u tome. Bećirović je uvijek imao jasne stavove. Sada je u poziciji i opet ima dobre stavove. Međutim šta sa stavovima i riječima kada njegova stranak uradi drugačije. Ja se bojim da je to jedna igra gdje će on pomalo da stasava, a teći će na štetu BiH. Nadam se da će ubijediti par ljudi u SDP-u da ne urade ovakvu stvar – rekao je Izetbegović.

Morao je napomenuti i pohvalu koju je Dodik izrekao Dini Konakoviću.

Dodik je rekao kako Konaković radi na tome da se dignu sankcije. RS pravi probleme i sankcijama dakle nipošto ne bi trebale biti uklonjene. Onda se Dodik zahvali Dini što on radi da se sankcije dignu. Konaković je kazao da je jedno šta Dodik priča, a da njegovi ministri rade na reformama, što je neistina, oni su 4 godine blokirali. Zašto pomagati stranu koja pravi probleme, a on pomaže. RS koja prati politike Dodika zaslužuje teške sankscije, između ostalog pravi probleme sebi.

Istako je kako RS ima 20 posto više penzionera i duplo veći dug od Federacije.

Cijela RS prikupi manje PDV-a od KS. Zašto Konaković pomaže da se taj pritisak na njih umanji? Zašto hvali SNSD i ustupa četiri člana u Domu naroda? Zašto ide u Lakstaše? Meni to nije jasno. On je kazao za mene da je to bezobrazno i upotrijebio bezobraznu riječ, ali ovo što oni rade nije bezobrazno nego opasno – kazao je Izetbegović.

HAYAT