Izostankom konkretne reakcije na neustavne odluke Narodne skupštine RS-a, Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma postaju saučesnici u udaru na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, direktnom rušenju Sporazuma i podrivanju stabilnosti.

Izmjene Zakona o objavljivanju zakona o drugih propisa RS-a kojima se ukida obaveza objavljivanja akata koje donese Visoki predstavnik i zaključci koji se odnose na Ustavni sud BiH predstavljaju direktni i do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum.

Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju obavezu da spriječe donošenje odluka koje su u suprotnosti sa odredbama Sporazuma, te da sankcionišu odgovorne za njegovo kršenje.

Blagim reakcijama u vidu saopćenja za javnost ili čak šutnjom kojoj svjedočimo nakon posljednje sjednice Narodne skupštine RS-a Visoki predstavnik i svjedoci Sporazuma ne samo da ne ispunjavaju svoje obaveze već postaju saučesnici u kršenju međunarodnog sporazuma, što može dovesti do dramatične destabilizacije situacije u Bosni i Hercegovini i regionu.