Odluka NS RS da povuče sudije Ustavnog suda BiH najnoviji je u nizu opasnih poteza kojima vlasti ovog entiteta podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. 

Povlačenje kadrova iz Ustavnog suda BiH, kao jedne od institucija ključnih za stabilnost zemlje, ima za cilj da vlasti entiteta RS kršeći obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, blokiraju rad i u konačnici obesmisle i uruše institucije države Bosne i Hercegovine. 

Napad na ovu instituciju je samo jedan od takvih primjera, jer zvaničnici sa područja entiteta RS koji obavljaju funkcije na državnom nivou odbijaju već dvije godine da učestvuju u imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke, a duže od godinu izbjegavaju imenovanje generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Organizovani napadi na najvažnije državne institucije su ohrabreni neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice, čija je obaveza da nadgleda implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i reaguju na antidejtonske djelatnosti.

SDA poziva svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika u BiH da konačno daju pravi odgovor na radikalnu i rušilačku politiku u BiH i reagiraju na pravi način. Potrebno je svima u RS, a posebno vladajućoj garnituri na čelu sa Miloradom Dodikom jasno, konkretnim potezima, staviti do znanja da će snositi posljedice zbog politike koja ugrožava stabilnost i mir u BiH.

Upozoravamo javnost i na ponašanje „Trojke“, koja je svjesna onoga što Dodik radi, ali mu svojim servilnim odnosom  pomaže u tome, i sve vrijeme u javnosti pokušava stvoriti privid „dobrog stanja" i „relaksiranih odnosa“. 

Na taj način aboliraju Dodika, a probosanskom dijelu javnosti zamazuju oči. Očigledno postoji i dogovor da se član Predsjedništva Bećirović retorički, bez ikakvog konkretnog efekta, tobože suprotstavlja Dodiku, a da njegov SDP i ostale stranke „Trojke“ praktično pomažu Dodiku.