Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas sa Miroslavom Jenčom, pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na blokadu rada državnih institucija i prijetnje narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma od dijela političkih snaga iz entiteta RS.

Jenča je istaknuo da su za UN neprihvatljive bilo kakve jednostrane aktivnosti koje ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Naglasio je potrebu očuvanja napretka koji je ostvaren od potpisivanja Mirovnog ugovora.

Također je razgovarano o procesu pomirenja i prevazilaženja ratnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu je Jenča poručio da se UN snažno protivi praksi negiranja genocida i ostalih ratnih zločina, te glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca.

Izetbegović je upoznao Jenču sa trenutnim stanjem u vezi sa pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH. Naglasio je potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te reduciranja ovlasti i nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. Izetbegović je potcrtao da bi se time unaprijedila efikasnost parlamenata i ubrzali integracijski procesi u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina.

Razgovarano je i o nastavku projekta „Dijalog za budućnost“, u kojem učestvuju mlade osobe i intelektualci iz cijelog regiona. Ovaj projekt, koji je pokrenut nakon Izetbegovićeve inicijative upućene bivšem generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, realizira se pod okriljem UN-ovih organizacija i pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar SDA Halid Genjac.