"Stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine se vrlo ozbiljno ugrožava od strane gospodina Milorada Dodika", istakao je na početku Dnevnika D Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

"Kada god destruira i pokušava da destruira institucije BiH, prijeti otcjepljenjem, dakle raspadom BiH, naravno da mora biti svjestan da na taj način ugrožava sigurnost i stabilnost u BiH. To ima uticaja na sve ljude u BiH i političari bi morali da, prije svega, vode računa o tome."

Ističe da se situacija nimalo ne smije potcjenjivati.

"Dakle, vrlo objektivno i ozbiljno treba da je analiziramo. Treba nam jedan mudar pristup u odgovoru na sve ove izazove koji su trenutno pred nama i koji nas čekaju u neposrednoj budućnosti. I naravno treba nam odlučnost da štitimo državu BiH i njene institucije. Dodik sasvim sigurno ne može uspjeti sa ovom svojom akcijom. Ovo će se sve skupa završiti tako što će Dodik otići sa političke scene. Na institucionalan način. Govorimo stalno o institucijama BiH. One moraju da štite suverenitet i integritet BiH. Moraju da štite dostignuti nivo reformi. One su za to osposobljene. Pitanje je da li kod nekih ima ili nema volje, ali ovo je zadatak institucija BiH. I oni kod kojih ne bi bilo volje moraju znati da tada protivpravno postupaju. Dakle oni su dužni da štite vrijendosti na kojima je utemeljena BiH i da izvršavaju svoju misiju. Svaka institucija BiH. I naravno međunarodna zajednica. Međunarodna zajednica je neka sui generis institucija BiH jer mi funkcioniramo po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Visoki predstavnik je dio tog sporazuma, dakle možemo kazati da je i međunarodna zajednica posebna vrsta institucije BiH."

Džaferović navodi da je međunarodna zajednica do sada trebala zaustaviti Milorada Dodika.

"Dodik jeste otišao predaleko. Nijednom se političaru ne smije dozvoliti da radi ovo što radi Milorad Dodik. On je trebao biti i ranije zaustavljen. Prije nekoliko godina, kada smo počeli sa ovim sazivom Predsjedništva, on je počeo da pokušava da pravi cirkus od Predsjedništva BiH. Pa nije uspio. Pa je onda godinu dana blokirao dostavu prvog Godišnjeg nacionalnog plana, odnosno programa reformi u NATO savez. Pa onda kada Ustavni sud BiH donese jednu odluku, on blokira institucije. Drugu odluku, on blokira institucije BiH. Evo sada ovaj Inzkov zakon, ponovo blokada svih institucija BiH. Dakle to je jedna praksa koja je prisutna već nekoliko godina i on je odmah na startu trebao biti zaustavljen. Što se prije zaustavi to će biti manje štete za sve nas u BiH. Međunarodna zajednica je imala mehanizme da ga zaustavi, ali nije. I evo danas vidimo koja je ukupna reakcija međunarodne zajednice. Vide ozbiljan problem. Slušali smo i Evropski palrament, imali smo danas poziv iz Washingtona, razgovarali smo na tu temu. Bolje je ukloniti jednog političara koji jednostavno neće da razumije šta mu je uloga, koji želi po svom da završava stvari. Niko ovdje ne može po svom završiti stvari. Ovo je država u kojoj moramo da razgovaramo, da se dogovaramo i prije toga da poštujemo Ustav i zakone. Dakle, svakog takvog treba ukloniti sa političke scene u BiH. I da je to urađeno mi bi danas imali potpuno drugačiju situaciju. Međunarodna zajednica je popuštala sa svojom ulogom u BiH, a nije pomagala BiH da se dovrši kao država koja može sama da funkcionira. To je ohrabrilo ove snage."

Dodik se mora zaustaviti za dobrobit svih nas u BiH

Tvrdi da je osnovna odgovornost na međunarodnoj zajednici jer nam nije poomogla da se uspostavimo kao država koja može na adekvatan način da funkcionira.

"Zatim i domaće institucije. Koliko je podneseno krivičnih prijava protiv Milorada Dodika i kada je reagiralo Tužilaštvo BiH, kao institucija koja ima mehanizme? Pa kako je završen recimo onaj proces vezan za referendum, za odluku ustavnog suda prije nekoliko godina? To je jedan neodgovarajući postupak ili odgovor nadležne državne institucije koja je trebala da odgovori na to pitanje. Evo negira genocid. Postoji zakon koji je dio pravnog sistema BiH, postoje krivične prijave. Zašto se ne reagira? Dakle, i ono sposobnosti što je bilo u institucijama BiH i mogućnosti nije korišteno. I sad smo došli u situaciju da govorimo je li nam ugrožen mir, je li ugrožena stabilnost, je li nam stanovništvo uznemireno zbog svega ovoga. Što prije, to bolje. Prema Dodiku se mora reagirati, on se mora zaustaviti za dobrobit svih nas u BiH, pa i onih za koje Dodik tvrdi da ih predstavlja. Znam da Tužilaštvo BiH nije reagiralo u situacijama kada je, po mom dubokom uvjerenju, trebalo da reagira. Ja tražim od svakog tužioca i od svih institucija BiH da rade svoj posao, da reagiraju. Počev od mene, pa onda dalje. Ne smije da ima nikakvog uticaja o kom pojedincu se radi. Svako ko prekrši zakon mora da odgovara. I to nas je, između ostalog, dovelo u situaciju u kojoj se nalazimo."

Član Predsjedništva BiH ističe da Milorad Dodik mora otići sa političke scene BiH.

"To je sada potpuno jasno. Ja sam vidio da se on poigrava sa Predsjedništvom BiH i pozvao sam Christiana Schmidta da ga smijeni. Došao je na sjednicu i kaže ne blokira rad institucije, a onda ne glasa ni za jednu odluku Predsjedništva, pa, između ostalog, ni za one koje su formalnog karaktera. I tada sam rekao da visoki predstavnik treba da upotrijebi sve mehanizme kojima raspolaže kako bi jednostavno pomogao BiH da deblokira svoje institucije, uključujući naravno i smjenu. I to odnosi na svakoga, pa i Milorada Dodika. Niko nema pravo da blokira rad institucija BiH. Danas čujemo nešto veći stepen zabrinutosti ukupne međunarodne zajednice, pa i visokog predstavnika. do ovog stepena nas je dovelo upravo nedjelovanje onih koji su trebali do sada da djeluju. Ja se nadam da su shvatili u šta nas sve skupa pokušava uvesti Milorad Dodik i da će reagirati."

O dosadašnjem nedovoljnom angažmanu novog visokog predstavnika kaže: "Želim da vjerujem da će visoki predstavnik reagirati onda kada procijeni da treba zaštititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njene institucije. U ovom trenutku je ugrožen. Juče je donesen zakon, to je prvi korak koji je poduzeo Milorad Dodik na neposrednom destruiranju institucija BiH koju dovodi u opasnost ovaj zakon o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, koji prije svega dovodi u zdravstvenu opasnost građane tog entiteta. Neće moći koristiti odobrene, legalne lijekove. Neće se moći nabaviti lijekovi. Bez državne Agencije nema te vrste nabavke niti upotrebe tih lijekova. On može propisivati šta god hoće. Mislim da je vrijeme da visoki predstavnik reagira. Prvo da taj zakon stavi van snage, a onda da se sankcioniraju svi koji su u tome učestvovali. Da se sankcioniraju onako kako će se postići svrha, a to je da jednostavno nema tog zakona i da ljudi koji su to činili to više ne rade. Da shvate da jednostavno se ne ide tim putem. Uključujući sve mehanizme, visoki predstavnik ima u svojim rukama alate, ima bonska ovlaštenja."

Nadam se da nećemo doći do građanskog rata

Džaferović pojašnjava da se bonske ovlasti mogu koristiti, te da je to mehanizam kojeg visoki predstavnik ima.

"Bila je jedna pogrešna politika međunarodne zajednice da se ne primjenjuju bonska ovlaštenja kao pokušaj da unutar BiH profunkcioniraju institucije. I to je bio jedan potpuno pogrešan signal za ove retrogradne snage. Oni su shvatili da tada treba da idu sa ovim retrogradnim agendama. I Dodik je krenuo s tim, očekujući da ne bude te vrste reakcije međunarodne zajednice. Dakle postignut je potpuno suprotan efekat. Treba reagirati. Bolje je reagirati nego pustiti da zemlja ide u nestabilnost."

Smatra da je Dodik spreman da ide do kraja i da se sasvim sigurno neće zaustaviti.

"Ne govorim bez razloga da on treba da ode sa političke scene u BiH. Mislim da nas uvodi sve u vrlo ozbiljnu opasnost, pa i one za koje tvrdi da ih predstavlja o entitet za kojeg tvrdi da predstavlja. Zbog toga mu se suprotstavlja i opozicija u RS-u i on, ne bude li bilo prave reakcije, će nastaviti i ići do samoga kraja. Ja se nadam da će ta reakcija doći. On nikada u svojim nakanama neće uspjeti. Nećemo mu dozvoliti da destruira institucije BiH i da povrijedi teritorijalni integritet BiH."

Ističe da se nada da nećemo doći do građanskog rata i da će biti dovoljno mudrosti i odlučnosti i u BiH i od strane međunarodne zajednice da ne dođemo u taj najcrnji scenario.

"Ali moramo znati s kim imamo posla i moramo biti spremni i odlučni da branimo suverenitet i integritet BiH svim raspoloživim sredstvima. Na to imamo pravo po Ustavu BiH, po Dejtonskom mirovnom sporazumu i to moraju znati svi oni koji se upuštaju u takvu vrstu aktivnosti. Bosna i Hercegovina će opstati. Ona je postojala i prije Dejtona i Dodik je, bez obzira koliko nas danas zadeverao, ipak isuviše mali da bi mogao bilo šta da napravi BiH. BiH je velika stvar, velika ideja i on mora znati da je udario na gromadu i da će se razbiti od tu gromadu. Mnogi drugi, mnogo veći su se razbili. Krajnje vrijeme je da nešto nauči iz historije. Da nauči lekciju koja glasi - svako ko je atakovao na BiH, na njen suverenitet, teritorijalni integritet, završio je u Hagu i na smetljištu historije. Tako će završiti i svi oni, pa i Milorad Dodik, ukoliko nastave sa ovim poslom. Okrenimo se nekim normalnim stvarima. Bavimo se reformama u BiH, evropskim putem BiH, NATO putem BiH, pomozimo svim ljudima u BiH, pomozimo povratnicima, pomozimo sami sebi. Ova država ima potencijale. Ona može da normalno funkcionira."

Na pitanje odakle Dodik crpi potporu za ono što radi, odgovara: "Ja ne znam samo kako Dodik i svi oni koji ga prate ne uspijevaju da razumiju jednu suštinsku stvar, a to je da je NATO u BiH od 1995. godine. NATO je zaustavio rat u BiH. Pomagao da se uspostavi mir, sve reforme unutar BiH, pogotovo sigurnosnog sektora. Daleko je Ruska Federacija od BiH. Okolo BiH je sve NATO prostor. Ovo je NATO prostor. Prema tome iluzorno je očekivati neku podršku takve vrste. Mislim da Ruska Federacija zapravo ovdje igra taktičkii ovaj prostor ovdje i te ljude koji su konektovani u tim odnosima na Rusku Federaciju drži kao neku vrstu monete za potkusurivanje, za rješavanje svojih strateških pitanja. Strateška pitanja su u neposrednom okruženju Ruske Federacije. To je suština. Samo se bespotrebno dižu  tenzije, gubi se vrijeme."

Amerika je najveći prijatelj BiH

O reakciji Aleksandra Vučića kaže da niko ne nastoji ukinuti Republiku Srpsku.

"Ako kažemo da poštujemo Dejtonski mirovni sporazum onda kažemo da poštujemo i državu BiH i njenu unutrašnju strukturu, a dio njene unutrašnje strukture su i entiteti. I mislim da niko unutar BiH ne prijeti RS-u. Ali iz RS-a Dodik i njegova klika prijete državi BiH i na taj način urušavaju Dejtonski mirovni sporazum. Ja mislim da je sada vrijeme da gospodin Vučić izađe u javnost i da osudi ovo Dodikovo ponašanje. Odveć je tu bilo koketiranja, stajanja uz Dodika kada on prijeti teritorijalnom integritetu. Vučić jeste izgovarao da poštuje Dejton, da poštuje BiH i RS unutar BiH. On to stalno izgovara. Ali situacija u BiH u ovom trenutku je otišla dalje i on, ukoliko želi da pokaže da zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, treba da javno pozove Dodika da ovo ne radi u BiH. Mislim da je sada za to vrijeme.  Ukoliko to ne uradi imamo pravo da sumnjamo da podržava ovo što Dodik radi. Vulin govori o srpskom svetu, o ujedinjenju Srba u državnom i političkom smislu, govori o tome da Srbi ne treba da žive u EU kao tuđoj državi zajedno, oni trebaju da žive svi, kako on kaže, u svojoj državi. Vidite šta se dešava u Crnoj Gori, na Kosovu u odnosima izmežu Srbije i Kosova, evo ovdje unutar BiH. Imamo pravo da ozbiljno sumnjamo u to da ovo sve što radi Dodik ima veze sa Srbijom i srbijanskim vodstvom. Sada je vrijeme da to Vučić kaže javno i to se od njega, bar što se mene tiče, očekuje. Prije dva dana je dao jednu izjavu koja bi mogla da liči na nešto od ovoga. Upitan od strane novinara kako gleda na to što Dodik hoće da ruši OS BiH, on je rekao da podržava sve ono što se tri naroda unutar BiH dogovore i ne podržava ništa ako nema dogovora između naroda. Ali situacija je takva da mi ne treba da tumačimo. Sada se mora biti potpuno jasan. U interesu cijelog regiona, a prije svega BiH, je stabilna BiH."

"Amerika je najveći prijatelj BiH, naš glavni strateški partner i tu nema nikakve dileme. I danas je u razgovoru potpuno jasno kazano da Amerika podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH, da je neprihvatljivo bilo kakvo umanjivanje kapaciteta institucija BiH, urušavanje institucija BiH. Od nas se traži jedno smireno, razumno ponašanje i razuman odnos u ovakvoj situaciji. Ne smijemo nasjesti ni na jednu Dodikovu provokaciju. On bi volio da mi nasjednemo, da onda može da ima opravdanje za sve ovo sve skupa što radi. Tako da, Amerika je uz BiH, biće uz BiH i ona će pomoći BiH da izađemo iz ove situacije. Mislim da su oni otišli najdalje kada su u pitanju sankcije i oni će sasvim sigurno taj mehanizam sankcija nastaviti da usavršavaju", zaključio je Džaferović.

federalna.ba