Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je nakon sastanka u Kantonalnom odboru SDA u Mostaru, da je tokom razgovora sa predstavnicima SDA iz svih općina u HNK, učesnike sastanka upoznao o trenutnim aktuelnostima u vezi sa formiranjem vlasti u BiH.

“Mislim da, kada je u pitanju Vijeće ministara, krajnje je vrijeme da se postupi po onome što smo potpisali Dodik, Čović i ja petog augusta. Konkretno, kad je NATO u pitanju, da se imaju poštovati Ustav i ranije doneseni zakoni i strategije. Dakle, ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost”, kazao je Izetbegović.

Što se tiče same stranke, Izetbegović kaže kako na vrijeme pred nastupajuće unutarstranačke izbore treba iskoristiti za popunjavanje SDA mladim ljudima i završavanje, kako je rekao, te “piramide stranke”.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK, Edin Mušić izjavio je da je SDA za rješenja pitanja Mostara, na način da se usvoji posebni Zakon o Mostaru na nivou Federacije BiH.

Mušić tvrdi da je SDA “dobro zainteresirana” za rješenje političke krize u Mostaru i smatra da treba donijeti rješenje koje neće nikome ni kratkoročno ni dugoročno osigurati dominaciju.

Takav zakon riješio bi pitanje izbora, ali i Statuta Grada Mostara, smatra Mušić.

StarMO