Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da je današnji sastanak sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) protekao u jednoj dobroj atmosferi.

– Mi smo dugo zajedno u koalicijama. Ja mislim da ovaj spreg, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH. Nekad bude, što je rekao gospodin Čović, više kemije, a nekad manje. Danas je to bio jedan obećavajući sastanak u dobroj atmosferi, koju treba pretvoriti u efikasniju saradnju. Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje – izjavio je Izetbegović.

Dodao je da, uprkos krizi, rezultati rada vlada nisu loši, što, kako je kazao, potvrđuju osnovni ekonomski pokazatelji.

– Sve u BiH napreduje otprilike za tri do pet posto, kada je u pitanju BDP, porast industrijske proizvodnje, porast broja noćenja, posjeta, broj novouposlenih koji raste uredno preko 1.000 mjesečno u BiH, ali će se sasvim sigurno kriza uskoro početi osjećati. Postepeno pretvaramo Federaciju u jedno veliko gradilište, kada su u pitanju energetska i saobraćajna infrastruktura. Ako ne bude novih kredita, ako ne napravimo novu strukturu vlasti, doći će dozaustavljanja i usporavanja – upozorio je Izetbegović.

Izjavio je da SDA nastavlja insistirati da se ne veže formiranje parlamentarnih komisija imenovanjem novog Vijeća ministara BiH, te da u HDZ-u BiH smatraju da to nije moguće uraditi s obzirom na sadašnju strukturu i odnose, bez obzira na dobru volju dvije stranke.

– Kada je u pitanju Vijeće ministara, kontroverze oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), HDZ ima stav da nismo to trebali vezati nikako, od samog početka, za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o principima, o zaštiti ustavnopravnog konstrukta, o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi o onome što nije nadležnost entiteta, tako da mislim da je izlaz na kraju krajeva u postizanju kompromisa i da tu svi trebaju neki korak napraviti kada je u pitanju NATO put BiH i da nijedna strana ne može diktirati– kazao je Izetbegović.

Kada je federalni nivo vlasti u pitanju, Izetbegović ocjenjuje da su približeni principi, ali nije želio govoriti o detaljima, naglasivši da postoji spremnost snažnija nego u ranijem periodu.

– Valja implementirati presude Ustavnog suda, a jednako tako i Evropskog suda za ljudska prava – dodao je predsjednik SDA.

Kazao je da će se utvrditi struktura novog saziva Vlade FBiH, te raspodjela resora.

– Dogovorili smo se da u općinama u kojima Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, da koordiniramo aktivnosti i da zajednički nastupimo – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović kaže da u kontekstu formiranja vlasti nikakav dramatičan napredak nije ostvaren u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sa Srbima, dodaje, treba raditi da se krene u NATO, odnosno ubijediti da se vrate na poziciju od prije deset godina.

– Ono što se mora je da se sadašnji zakon poštuje – tvrdi predsjednik SDA, pojasnivši da konačna odluka o članstvu u NATO-u treba podršku svih naroda, dok je dalji napredak već utvrđen postojećim zakonskim rješenjima.

Ponovio je da je pitanje napretka na euroatlantskim situacijama već utvrđeno i sporazumom od 5. augusta, odnosno njegovim članom 3. koji kaže da je potrebno unaprijediti saradnju sa NATO-om.

– Niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO, ako to neće. Treba doći do jednog sazrijevanja kada je u pitanju NATO. Imat ćete jednu Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru i vidjet ćete kako buja ekonomija. Zemlje koje uđu u NATO jako brzo popravljaju životni standard i nadam se da će doći do sazrijevanja – objasnio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da se nada da može doći do rješenja po pitanju slanja ANP-a na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je najavljena za 12. novembar.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su danas vođeni krajnje otvoreni i prijateljski razgovori, koji, kako je kazao, svaki put prave novi korak ka optimizmu, te da je razgovarano o saradnji između ove dvije stranke s ciljem relaksacije odnosa i stvaranja drugačijeg ambijenta u odnosima Hrvata i Bošnjaka, ali i HDZ-a BiH i SDA. Spomenuo je također i potrebu što skorijeg formiranja vlasti na svim nivoima.

– Mislim da ćemo u tom duhu razgovarati naredne sedmice u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na sto i naći rješenja. Zajednička je ideja da što skorija uspostava vlasti na nivou BiH nam daje šansu da za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, negdje u petom mjesecu kada će ponovo biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BIH bude u tom paketu jer je jedina prepreka upravo uspostava vlasti – izjavio je Čović.

Čović je kazao da će razgovori o Izbornom zakonu BiH biti nastavljeni već narednog četvrtka, 14. novembra, u Sarajevu, kada će se sastati ekspertski timovi stranaka.

– Mi smo iznijeli vrlo jasan stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija, i u BiH i Suda u Strazburu, kada su u pitanju Grad Mostar, Dom naroda FBiH i Predsjedništvo. Vidjet ćemo kojom dinamikom smo u stanju oko toga raditi. Obavezali smo se da imamo jednu dinamiku naših ličnih razgovora. U posljednjem vremenu smo kolega Izetbegović i ja imali na desetke razgovora, kojima možda nema previše mjesta u javnosti. Stvaramo jedan ambijent koji nudi povjerenje i jedno približavanje odnosa, a sve u funkciji da BiH profunkcionira – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Najavio je Čović i sastanke sa “trećim partnerom”, odnosno SNSD-om, te da bi se u pozitivnoj atmosferi mogao napraviti jedan vidan iskorak.

Govoreći o izjavama visokog predstavnika Valentina Inzka o stavovima HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je kazao da je “legitimno predstavljanje” usklađeno sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Govoreći o predsjedavajućem Predsjedništva BIH Željku Komšiću, kazao je da je on za HDZ “drugi bošnjački član Predsjedništva BiH”.

– Činjenica je da se rješenja mogu naći, da su ona bila na stolu posljednjih nekoliko godina. Mislim da ćemo moći već 14,. kada pokrenemo operativna tijela, pokrenuti neki put – zaključio je Čović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH.

FAKTOR