Džaferović je kazao da se prema podacima bh. agencija na sirijskom ratištu nalazi manje od 100 punoljetnih državljana BiH, od čega su polovina žene.

“Od 2016. godine do danas iz BiH nije zabilježen nijedan odlazak na sirijsko ratište. BiH je podigla mjere, propisala kažnjivost za takva djela i nosi se uspješno s tim pitanjem”, rekao je Džaferović.

On je kazao da je osnovni problem u BiH, a smatra da to zna i predsjednik Macron, djelovanje destruktivnih snaga koje žele dodatne teritorijalne i etničke podjele u zemlji i blokade institucija.

“To je i zbog neaktivnosti međunarodne zajednice, čija je uloga propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Francuska je odigrala važnu ulogu u zaustavljanju rata u BiH. Pozivam Macrona da, kada je riječ o BiH, ima u vidu ove činjenice i da doprinese rješavanju osnovnog problema. To je uklanjanje blokada i obeshrabrivanje retrogradnih političara s ciljem da BiH profunkcioniše”, poručio je Džaferović.

Na pitanje kako komentariše izjavu Milorada Dodika koji je pozdravio Macronovu izjavu da je BiH tempirana bomba, on je kazao da upravo zbog toga francuski predsjednik treba voditi računa prilikom izjave o BiH.

“Neke retrogradne politike i snage iz BiH i našeg okruženja bi voljele da BiH ima takvu vrstu problema i da je tempirana bomba. Na njihovu žalost, to nije tako. Oni onda pokušavaju tako predstaviti BiH u očima međunarodne zajednice kako bi ostvarili svoje nedopustive i nedozvoljene ciljeve”, rekao je Džaferović.

Za kraj je poručio kako se nada da će sve to na kraju razumjeti i lider Francuske i da će voditi više računa kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

KLIX