Kako je naglasio kompletno jučerašnje zasjedanje je bilo najobičnija politička predstava.

  • To su opasne poruke. Pravno neće proizvesti nikakve efekte i BiH će nastaviti da funkcionira, a Dejtonski mirovni sporazum će se i dalje implementirati. Ići ćemo putem reintegracije BiH, putem borbe za ostvarivanje ravnopravnosti svakog čovjeka i svih naroda na cijeloj teritoriji BiH, svojim evropskim i NATO putem, bez obzira što na tu temu govorila i Narodna skupština jednog bh. entiteta. To su potpuno nevaldini zaključci i ovo je jedini mogući put. Visoki predstavnik će i dalje biti u BiH, i dalje će postojati kapacitet Visokog predstavnika, onakav kakav treba da bude. Prema tome ne vidim, kada je u pitanju formalno-pravni aspekt ovog što je jučer bilo, nikakvih mogućih posljedica po BiH. Prije bih rekao da bi posljedice trebale da uslijede prema onima koji su, prije svega Dodiku, inicirali raspravu i koji su isplanirali cijeli scenarij. Sve drugo, osim ovog puta o kojem sam govorio, nosi opasnost po mir i stabilnost i vjerujem da do toga neće doći. Mada moramo uvijek biti oprezni. Kažu da to Dodik radi da bi napravio političku predstavu, da bi dobio jeftine političke poene. Ima i toga, jer mi moramo biti oprezni i znati da ima tu nešto što je i izvan toga. Ima plan, nakaradni i retrogradni plan, velikosrpske ideološke kuhinje i nikada ne smijemo biti uspavani. Uvijek moramo biti budni i pratiti do kraja. Dakle svi, međunarodna zajednica i svi koji garantuju Dejtonski mirovni sporazum – kazao je na početku Džaferović.

Poručuje da ukoliko bi Dodik krenuo “put osamostaljenja”, da bi ga zaustavila država BiH.

  • Moraju ga zaustaviti institucije BiH. Ovdje prije svega mislim, na Tužilaštvo i Sud, jer to bi bilo teško krivično djelo i to je povreda teritorijalnog integriteta BiH, koja sasvim sigurno vodi u nasilje i u destabilizaciju prilika i to je krivično djelo. Prije svega mislim na tu vrstu reakcije. Zatim će ga zaustaviti institucije BiH, koje su zadužene da štite integritet i suverenitet, i na kraju zaustavit će ga oni koji danas brinu o međunarodnom ugovoru koji se zove Dejtonski mirovni sporazum. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, dio ustavnog sistema, cjelovita BiH je garantirana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Dodik ukoliko želi da se poziva na entitet RS, onda će prije toga morati poštovati institucije BiH i dosljedno provođenje mirovnog sporazuma. Zna se tačno koji su to subjekti u okviru međunarodne zajednice. To je Visoki predstavnik i vojni kontingent, ako već moramo o tome govoriti, međunarodnih snaga koji postoje pod Dejtonskim mirovnim sporazumom – izričit je Džaferović.

Još jednom je kritizirao blage reakcije OHR-a na nove izjave Milorada Dodika. Naglašava da međunarodna zajednica u posljednjih desetak godina stalno slabi sa svojom ulogom.

  • Kako je slabila uloga međunarodne zajednice u BiH, tako su antibosanske snage dizale glavu. One su ohrabrivane tom mlakom reakcijom međunarodne zajednice. Mislim da je krajnje vrijeme da ozbiljno shvate ono što se jučer u političkom smislu dogodilo u Banjoj Luci i da reagiraju. Da upotrijebe mehanizme koje trebaju da upotrijebe, jer najmanja je šteta kada treba da se upotrijebe ti mehanizmi, a najveća ukoliko dođe do rušenja mira i destabilizacije BiH – pojašnjava član Predsjedništva BiH.

Poručio je svima koji su glasali za nakaradne zaključke da oni koji vole BiH nikada neće dozvoliti da se naruši njen suverenitet i integritet.

  • Imamo nažalost bolno i teško iskustvo iz vremena agresije na BiH. Ima to i međunarodna zajednica i mislim da su svjesni toga i šta se dešava kada se dirne u cjelovitost i integritet BiH. To je sasvim sigurno rušenje mira, destabilizacija prilika i u BiH, ali na prostoru cijelog Zapadnog Balkana. Mislim da će ovaj put međunarodna zajednica reagirati na drugačiji način. Ona po Dejtonu ima obavezu da reagira u takvim situacijama. Prema tome ja očekujem jednu takvu vrstu međunarodnog intervencionizma za dobrobit svih, pa i onih koji su jučer glasali za te nakaradne zaključke. Jednostavno moraju svi znati da mi nikada nećemo dozvoliti, dakle oni koji vole državu BiH, da se naruši njen suverenitet i integritet. Toga moraju biti svjesni svi. Nema nikakvog mirnog razlaza o kojem je jučer kazivano na skupštini. U slučaju da se krene tim scenarijem, onda je to sasvim sigurno ugrožavanje mira, stabilnosti i prestanak postojanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a i entiteta RS, koji je dio Dejtonskog sporazuma. BiH je postojala prije Dejtona i ona će postojati poslije – zaključuje Džaferović.

Kada je u pitanju nasljednik Valentina Inzka, Džaferović kaže da je krajnje vrijeme da međunarodni faktor shvati sve ovo što pričamo.

  • Njihov neaktivizam je ustvari ohrabrivanje antibosanskih političkih snaga i najmanja je šteta ukoliko oni imaju onu vrstu aktivizma kakva je predviđena Dejtonom. Oni jednostavno nam moraju pomoći da se do kraja implementira Dejtonski mirovni sporazum, da se riješe sve moguće blokade u funkcioniranju institucija BiH, uključujući sva ovlaštenja koja ima visoki predstavnik. Ovlaštenja su potpuno čista i jasna, a vidim da se i u tu sferu pokušava unijeti neka vrsta zabune. Bonska ovlaštenja su potvrđena od strane Vijeća sigurnosti UN-a, a visoki predstavnik je vrhovni tumač ustava BiH i to je potvrđeno odgovarajućom rezolucijom Vijeća sigurnosti, prema tome, očekujem takvu vrstu aktivnosti visokog predstavnika. Put BiH i to je jedini mogući put, i sigurno će to biti kojim će ići BiH, bez obzira na sve opstrukcije koje danas imamo, pa i ovo što se jučer desilo u Banjoj Luci, je put obnove, put unutrašnje reintegracije i put integracije u EU i NATO savez i put ravnopravnosti svih građana u ovoj zemlji. To je u interesu svakog čovjeka ove zemlje i svakog dijela ove zemlje – jasno govori.

Upitan da prokomentira da li Dodik ima podršku Aleksandra Vučića, naš sagovornik nam kaže da postoji mnogo sumnjivih stvari kada je to konkretno u pitanju.

  • Vučić ne govori javno da podržava Dodika i njegovu secesionističku politiku. Svjedočili smo mnogo puta kada je Dodik u njegovom prisustvu davao takve izjave, on ih nije potvrđivao, ali je činio drugu stvar, za što ja smatram da može biti vrlo sumnjivo, a to je da je šutio na takve izjave. Onaj ko kaže da želi da poštuje Dejton, morao bi reagirati svaki put kad neko iz BiH pokušava da narušava i ugrožava Dejtonski sporazum. To bi mogao biti moj odgovor što sam vidio. Šta se govori kada nema kamera, to je druga stvar. Imamo pravo da razmišljamo i da sumnjamo u sve to, ali dužan sam da kažem ovoliko koliko sam mogao da vidim. Vidio sam i još neke postupke, npr. odluka Skupštine Srbije kojom se bh. entitet stavi u strategiju vanjske, odbrambene i sigurnosne politike Srbije je nešto što govori da postoje jako sumnjive namjere kada je u pitanju BiH. Sve mi to pratimo, sve znamo i to su stvari koje držimo na oprezu – odgovara nam Džaferović.

HAYAT