"Odluka Organizacionog odbora je da se upriliče svi sadržaji koji su do sada bili prilikom obilježavanja. I ja se sa tim slažem. To znači i komemoracija, i dženaza, i marš mira. Obilježvanje će biti upriličeno uz strogo poštivanje svih propisanih mjera koje budu potrebne u to vrijeme", rekao je Džaferović.

Naveo je da je dao podršku Organizacionom odboru i da je stalno sa njima u kontaktu kako bi, u saradnji s drugim institucijama, osigurao da obilježavanje godišnjice protekne na najbolji mogući način, prije svega dostojanstveno.

"Genocid u Srebrenici je civiliziacijska katastrofa. Želimo poslati poruku da se nikada i nikome više ne ponovi Srebrenica", rekao je Džaferović.

Poručio je da suočavanje sa istinom i suočavanje sa prošlošću Srbije treba da dovede do toga da se priznaju presude međunarodnih sudova, domaćih sudova, da se poštuju žrtve genocida, a ne da se negira, minimizira, omalovažava genocid ili da se glorificiraju oni koji su izvršili genocid.

"Treba učiniti sve da oni koji su učinili genocid dođu pred lice pravde. To je elementarni uslov za dobre odnose u regionu, pa i između Bosne i Hercegovine i Srbije. Politički predstavnici iz RS-a ne pristaju da donesemo zakon o zabrani negiranja genocida. To bi značilo poštivanje univerzalnih civilizacijskih principa. Nadam se da će to ubuduće prihvatiti Parlament", zaključio je Džaferović.

KLIX