On je dodao da Osmorka ne može predložiti kandidata za predsjenika i potpredsjenika FBiH iz reda bošnjačkog naroda jer nema 11 potrebnih delegata. 

"Dogovorena parlamentarna većina i problem koji je napravljen na nivou Predstavničkog doma FBiH nisu dovoljni. Sada to sve skupa treba promijeniti i krenuti od političkih stranaka koje su mogle predložiti predsjednika i potpredsjednika FBiH i u okviru toga tražiti parlamentarnu većinu", kazao je potpredsjenik SDA. 

Džaferović smatra da su stranci podržali kampanju protiv SDA, s ciljem da dođe Osmorka na vlast "kako bi se ostvarili Dodikovi i Čovićevi ciljevi".

"Stranci su podržali kampanju protiv SDA, da umjesto SDA dodje Osmorka i da se isporuči Dodiku i Čoviću to što žele. To je pogrešno. Mi smo sarađivali sa međunarodnom zajednicom i nismo dozvoljavali da se ide protiv interesa BiH. Radili smo sa međunarodnom zajednicom protiv udara na Ustavni poredak BiH. Bili smo konstruktivni politički akteri i najednom mi smo, po željama međunarodne zajednice i Osmorke, u autu. Ostaju oni koji su pravili nered. Dodik i njegov SNSD vršili su udar na državni poredak, Čović koji je blokirao Vlade FBiH, sudije Ustavnog suda... Oni ostaju igrači. To je cilj zašto vršiti udar na SDA.  Ne možete praviti red u društvu i državi tako što ćete povlađivati onima koji prave nered. Pravi put je da te igrače koji prave nered uvesti u red. Mi ćemo prije ili kasnije doći u situaciju o kojoj ja govorim", objašnjava Džaferović.

 

Kada su u pitanju potencijalne lokade SDA na federalnom nivou, Džaferović kaže da će SDA samo poštovati Ustav i Izbroni zakon.

"Proces blokira onaj koji pokušava postignuti nešto mimo Ustava i Izbornog zakona... Mi ništa ne blokiramo, ali nismo ni naivni", naglašava Džaferović. 

Lider SNSD-a Milorad ponovo je izjavio da će fokus djelovanja vlasti iz Republike Srpske u narednom periodu biti usmjeren na vraćanje nadležnosti, te da Republika Srpska mora težiti na nezavisnosti, a Džafeović mu je ovom prilikom poručio:

"Neka dobro pazi šta priča i radi. BiH će biti cjelovita. Nikada ni pedlja BiH neće otcijepiti. Neka gradi RS kao bh. entitet, kao multietnički entitet. Neka dobro poštuje institucije BiH i neka dobro poštuje ljudska prava svih ljudi koji žive u RS, a ne da se disktiminišu Bošnjaci i Hrvati. Jedino će tako sačuvati RS i jedino tako može da postoji. Ako nastavi, to je put ka ukidanju RS", rekao je Džaferović.

Potpredsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH je ovom prilikom iskazao solidarnost sa Turskom zbog snažnog zemljotresa  koji je pogodio ovu zemlju.

"Velika nesreća. Ja želim da turskom narodu, predsjedniku Erdoganu, kao bivši član Predsjedništva BiH, uputim izraze naijskrenijeg saučeća u ovoj velikoj nesreći. Pozivam sve u BiH da, što je više moguće, priteknu u pomoć prijateljskoj Turskoj i narodu. Treba da pokažemo solidarnost u ovoj situaciji. Turska je bila uvijek uz BiH. Moje su misli sa porodicama stradalih. Molim Boga da bude što je moguće manje žrtava, da se što preije spasu životi zartpanih, među kojima je i jedan državljanin BiH.

BHRT