Turković je istakla kako je naš najbolji atletičar zaslužio diplomatski pasoš na osnovu toga što je proslavio Bosnu i Hercegovinu širom svijeta.

"Svi ambasadori zajedno ne mogu ostaviti takav dojam kao što je ostavio Amel Tuka. Svako srce je kucalo u znak podrške. Svi smo navijali za Amela, svi smo drhtali i nadali se da će na onom užarenom području na kojem su mnogi odustali od trka on uspjeti postići rezultat koji je za sve nas bio ponos i to je nešto što se ne zaboravlja", rekla je Turković i dodala:

"Ja nisam sportski znalac, ali moram reći da srce nikada ne zakuca tako jako kao kada se ostvaruju ovakvi posebni svjetski rezultati. Zahvaljujem mu se na svemu što je učinio za Bosnu i Hercegovinu. Iskoristila sam diskreciono pravo da Tuki dodijelim diplomatski pasoš jer on putuje po svijetu i trči sa zastavom Bosne i Hercegovine, ponosno je nosi i on je najbolji ambasador naše države", poručila je ministrica.

Amel Tuka se zahvalio na pasošu, te je istakao kako će opravdati ovo povjerenje.

"Zaista puno putujem i dobit ću veliko olakšanje što se toga tiče. Svojim rezultatima želim to opravdati kao što sam radio i prije. Tako će biti i ovaj put, ne samo kroz sportske terene već želim ostaviti nešto i pored toga. Želim davati djeci pravi primjer koje vrijednosti trebaju cijeniti", izjavio je Tuka.

Tuka je krajem prošle godine osvojio srebro na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi u utrci na 800 metara zbog čega je i proglašen najboljim sportistom BiH za 2019. godinu.

KLIX