- Zamjena teza jeste stara politička disciplina. No, u situaciji kada je na sceni neskriveni pokušaj urušavanja ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine i ataka na njezine institucije kroz nastojanja da ih se najdirektnije razvlasti, relativiziranje, pojednostavljivanje, pa čak i adresiranje krivnje na pogrešnu adresu, neće pomoći stabilizaciji odnosa u zemlji, pa i Federaciji Bosne i Hercegovine - navela je u reagiranju Mahmutbegović.

Dodala je da žalosti da se upravo za takav pristup u svojim javnim nastupima opredijelio predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, koji je, prema medijskim izvještajima, optužio "bošnjačke unitariste da ruše pravnu državu", da, s druge strane, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik "ne ruši državu", već da je samo isprovociran "Inzkovom odlukom", odnosno dopunama Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida i zločina...

- Takve izjave su u najmanju ruku sporne i ne oslikavaju realno procese koji se dešavaju u državi Bosni i Hercegovini, te je krajnje neodgovorno na takav način pristupati veoma ozbiljnim problemima u zemlji.

Izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u skladu sa "bonskim ovlastima" nisu pitanje političke pragmatike ili taktike, kako smatra gospodin Čavara, već prihvatanja ili odbijanja civilizacijskih normi, pa ako hoćete, i europskih vrijednosti. Na jednak način kao što cijeli civilizirani svijet prezire negiranje Holokausta - navela je Mahmutbegović, dodavši kako Austrija, Njemačka, Belgija, Švedska, Francuska, vodeće evropske zemlje, propisuju zabranu negiranja genocida i Holokausta kao krivično djelo.

- Moderna Evropa satkana je temeljima antifašizma i kao takva je doživjela najveći prosperitet i demokratske slobode. To nije nikakav "dar mar", kako tvrdi Čavara, već ispunjavanje civilizacijskog "nikad više", te je krajnje alarmantno jedan takav potez dovoditi u kontekstu povoda za rušilačke politike iza kojih stoji Milorad Dodik, politike čiji krajnji dometi jednako zabrinjavaju sve poštene i miroljubive građane države Bosne i Hercegovine - podvukla je.

Mahmutbegović je dodala i da su potezi koje je, primjerice, napravila predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović ukazom kojim se derogira dio Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine su nedopustivi sa ustavno-pravnih pozicija, jer niža razina vlasti ne može, osim jednostrano, derogirati državne zakone, kao što je zabrinjavajuće vidjeti da se gospodin Čvara stavlja u poziciju glasnogovornika jedne takve politike.

- Umjesto što optužuje "političko Sarajevo" i amnestira neodgovorne prijetnje oružanim sukobima, čak i našim saveznicima iz NATO-a, za građane Federacije Bosne i Hercegovine bi bilo svrsishodnije da gospodin Čavara pojasni bosanskohercegovačkoj javnosti razloge svojeg učešća u tzv. planu "B" i skoro trogodišnjim blokadama svih važnijih procesa u Federaciji Bosne i Hercegovine, uključujući i implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine, o čemu je i sam govorio u spomenutim javnim istupima - navela je Mahmutbegović.

Takav pristup, navodi dalje, i to u vrijeme svjetske pandemije, doveo je građane Federacije Bosne i Hercegovine u težak i neizvjestan položaj, što je, posredno, doveo i do masovnih iseljavanja, ne samo Bošnjaka i Srba, već i Hrvata, s područja Federacije Bosne i Hercegovine.

- Gospodin Čavara, zato mora javnosti objasniti s kojim interesima i krajnjim ciljevima se vode takvi procesi? Da li i oni imaju veze sa potezima koje ovih dana povlači Milorad Dodik i kakva je uloga saveza SNSD-HDZ u tome?

Svi mi u sistemu vlasti imamo svoja prava, ali i odgovornosti pred građanima ove zemlje da im osiguramo mir, sigurnost i prosperitet.

Gospodin Čavara mora znati da dezavusianje javnosti i relativiziranje ratnohuškačkih i rušilačkih politika nas neće obeshrabriti u procesima rada za bolju i prosperitetniju Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu, državu svih njezinih naroda i građana - navodi u svojoj reakciji potpredsjednica Federacije BiH.

FAKTOR