Posljednji petak u mjesecu Ramazanu se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Kudsa. Danas je tim povodom u Vogošći održana tribina na kojoj su govorili ambasador države Palestina u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora i  Kenela Zuko, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednica organizacije Žene SDA.

Zuko je u svom izlaganju izrazila podršku  palestinskom narodu,  koji se evo već desetljećima bori za svoja osnovna prava. Zuko je zamolila amabasadora Namooru da Državi Palestini i palestinskom narodu prenese izraze velikog poštovanja i solidarnosti, te zahvalnost na iskrenom prijateljskom odnosu prema Bosni i Hercegovini. Poučeni iskustvima, nadamo se da naš narod neće zadesiti sudbina Palestine, dodala je Zuko.

Amabasador Namoora je u svome obraćanju  podsjetio na historijat tzv.  palestinakog pitanja i više od sedamdeset godina dugu borbu palestinskog naroda, borbu za temeljna ljudska prava i biološki opstanak. Ambasador Namoora je posebno istaknuo značaj Kudsa - Jeruzalema kao univerzalnog središta svete geografije svih monoteističkih religija, ali i mjesta u kojem se danas, nažalost krše osnovna ljudska prava palestinskih muslimana. Oni  su ovih dana   bili žrtvama brutalnih napada čak i u vrijeme iftara. Unatoč svim pritiscima, Kuds je glavni grad Palestine i nema Palestine bez Kudsa, rekao je Namoora.

U nastavku je ambasador Države Palestine u Bosni i Hercegovini naglasio kako njegova država njeguje posebno prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini te dodao da  zdušno podržavaju suživot svih naroda i religija u ovoj lijepoj zemlji, te njezinu cjelovitost i jedinstvo.