SDA najoštije osuđuje nastavak progona i pritisaka na povratnike Bošnjake koje provode vlasti entiteta RS.

Posljednji u nizu primjera su privođenje Mirsada Omerovića iz Srebrenice zbog statusa na Facebooku, te upad u zgradu Medžlisa IZ u Bijeljini uz nacionalističke prijetnje uposleniku ove institucije.

Posebno su zabrinjavajući razlozi i način privođenja Omerovića, koji je negodovao zbog sramnog koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici.

MUP RS-a umjesto da privede organizatore i spriječi održavanje anticivilizacijskog slavlja na godišnjicu genocida, čiji je očigledni cilj bio uvreda porodica žrtava i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, privodi one koji negoduju zbog toga. 

U entitetu RS se godinama stvara antibošnjačka atmosfera, čiji su kreatori zvanična politika, koju predvodi Milorad Dodik, kao i dio Srpske pravoslavne crkve. Napadi i progon povratnika se nikada nijednom rječju ne osuđuju, već se naprotiv izjavama i djelima ohrabruju.

Od nadležnih državnih i federalnih institucija tražimo da se poduzmu svi neophodni koraci kako bi se pomoglo Mirsadu Omeroviću i ostalim povratnicima koji su meta sistemskih napada i progona. Posebnu težinu slučaju privođenja Mirsada Omerovića daje činjenica da je riječ o čovjeku koji je duže od osam mjeseci bio zatočenik u logoru Šljivovica u Srbiji.

Od predstavnika međunarodne zajednice također tražimo da u okviru svojih mandata iskoriste kapacitete koji im stoje na raspolaganju i zaštite povratničku populaciju.