O jučerašnjim burnim dešavanjima danas su govorili zastupnici SDA, navodeći da su sa kolegama iz opozicije uspjeli sačuvati demokratiju BiH, pravnu sigurnost, ustavni poredak i vladavinu prava.

- Sinoć smo imali pokušaj kršenja Poslovnika, a time u Ustava FBiH kada je vladajuća većina na bazi krivotvorenog dokumenta i plagijata pokušala da izabere Komisiju za izbor i imenovanje. Ona je imala zadatak da izvrši izbor sudije Ustavnog suda BiH. Ta komisija, koja bi bila nelegalna, izabrana na bazi falsifikovanih dokumenata, trebala je izabrati onoga ko bi trebao čuvati Ustav BiH. Sačekali su pogodan trenutak da izvedu takvo pravno nasilje, u ponoć, i mi smo ih spriječili. Kolege iz pozicije koje takav čin okarakterizirali kao blokadu onih koji zapravo blokiraju posrocese u BiH. Mi smo spriječili pravnu anarhiju - kazao je Adnan Efendić, zamjenik predsjendika Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH.

Rekao je da opstrukcija traje već sedam mjeseci tokom koje su održane samo tri redovne sjednice, od koih jedna jučer, i usvojen je samo jedan nacrt zakona na prethodne dvije.

Istakao je da SDA ima samo jednog člana Komisije za izbor i imenovanje, što je suprotno Poslovniku jer imaju 26 zastupnika, dok HDZ sa 15 zastupnika ima čak tri člana, te je pitao ko zapravo vrši blokadu, "da li mi sa jednim članom možemo blokirati proces izbora".

- Najbolje rangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH treba biti onaj ko ima isksustvo, a ne onaj izabran od strane politike, odnosno predstavnika HDZ-a (Marin Vukoja, op.a.), koji nema iskustva u pravosuđu - dodao je Efendić.

Napomenuo je da je predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković bio na izstoj poziciji i u prošlom mandatu i da je za njega pitanje zašto ranijenije završena procedura izbora.

- Da li se čekao pogodan partner iz "Trojke" koji će da podrži želje HDZ-a - dodao je Efendić.

Zastupnik SDA Nezir Pivić kazao je da nije vjerovao da se mže dešavati ono čemu su svjedočili, a to je anarhija.

- Sinoć smo imali podvalu, laž kad su u sitnim satima u ponoć pokušali da završe proces imenovanja sudije Ustavnog suda po želji Dragana Čovića (lidera HDZ-a), kako su mu vjerovatno obećali na sastanku u Konjicu. Režija je Čovića, a izvođači radova su iz podaničke "Trojke".

Predsjedavajuća Zastupničkog doma prvo prekida vanrednu sjednicu jer nema uvjete, a nema uvjeta jer se komisija nije održala. Dešava se redovna sjednica - kazao je Pivić.

Potom je, dodao je Pivić, završena redovna i 20 minuta prije ponoći dolazi izvještaj Komisije za izbor i imenovanje u kojem "izvjesni Bošković" konstatuje održavanje komisije, a prethodno da nije bilo kvoruma.

- Za izvjestioca na sjednici se zadužuje Bošković. Pa kako će biti izvjestioc kad nije bilo kvoruma. Predsjedavajuća dakle prvo otkazuje vanrednu sjednocu pa onda kaže da nastavlja prekinutu sjednicu. Kaže stekli se uvjeti jer je čovjek podnio izvještaj u kojem je konstatovao da nije održana komisija. Sve to s jednim ciljem, da se izabere podobni sudija Ustavnog suda BiH - rekao je Pivić.

Osvrćući se na komentare lidera NiP-a Elmedina Konakovića, Pivić je kazao da to sve očito treba da u Ustavnom sudu bude neko bez dovoljno znanja i iskustva da bi Konaković ostao na mjestu ministra vanjskih poslova "jer mu je lijepo i putuje i pokušava glumiti diplomatu na račun i štetu BiH".

- I on optužuje nekoga za blokade. Za sedam mjeseci tri sjednice. Pa ko ih zakazuje - nagalsio je Pivić, poručivši da neće prihvatiti ultimatume i anarhiju, te da će koristiti sve mehanizme, i oslovničke i odredbe Krivičnog zakona, kako bi zaštitili ustavni poredak.

- Ako neko koristi pečat, potpis za zloupotrebu položaja, zna se šta je to - dodao je.

FAKTOR