1.   Predsjedništvo SDA pozdravlja izborne rezultate koje su Stranka i njeni kandidati ostvarili na svim nivoima vlasti. Unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima kojima su bili izloženi predsjednik Izetbegović i Stranka u cjelini, neprincipijelnim udruživanjima političkih oponenata, ostvareni rezultat jedan je od najboljih koji su ikada postignuti.
 
SDA je ubjedljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti. Zadržan je, a u pojedinim kantonima popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstatnim blokadama.
 
2.   Predsjedništvo SDA smatra da razgovore o formiranju vlasti na svim nivoima treba da vode pobjednici izbora i u tom kontekstu se zadužuju timovi SDA da pokrenu razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.
 
3.   Predsjedništvo SDA smatra da izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Visoki predstavnik ne nude pravična i cjelovita rješenja, jer se njima ne implementiraju predsude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.
 
Jednostranom implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Visoki predstavnik je izašao u susret isključivo zahtjevima HDZ-a i time cementirao njihovu poziciju omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u vlasti na nivou države i entiteta Federacija BiH.
 
4.   Predsjedništvo SDA od Visokog predstavnika traži da tretira istinske, decenijama prisutne probleme u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu diskriminaciju u entitetu RS, te da u skladu s tim osigura simetrična i identična rješenja u oba bh. entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i predsjednika i potpredsjednika FBiH i RS. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS, koji postepeno prestaju biti politički faktor u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS.
 
5.   Predsjedništvo SDA smatra da je posebno opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih funkcija u entitetu Federacija BiH, a iz toga izuzeti funkcije predsjednika i premijera u entitetu RS, što je u direktnoj suprotnosti da sa odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U entitetu FBiH predsjednik i premijer nametnutim amandmanima OHR-a ne smiju biti iz istog naroda, dok je u RS to omogućena praksa, koju bi Visoki predstavnik trebao promijeniti.
 
6.   Predsjedništvo SDA smatra da je Visoki predstavnik propustio priliku da dovrši intervencije na Izborni zakon BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, a kojim bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile izborne krađe. Pozivamo ga da to uradi.