Nakon što je istekao rok za formiranje Vlade Federacije, Kolegij SDA traži od predsjednika Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da hitno sazove sjednicu i pristupi implementaciji Zaključka Predstavničkog doma.

Zaključkom se obavezuje Ustavna komisija Parlamenta FBiH da u roku od 15 dana predloži izmjene Ustava FBiH koje bi omogućile trajno rješenje za implementaciju izbornih rezultata.

Istovremeno, Kolegij SDA poziva rukovodstvo FBiH da organizuju sastanak na koji će pozvati predsjednike stranaka iz kojih dolaze članovi rukovodstva FBiH (SDA, HDZBiH i SDP) kako bi se riješilo pitanje imenovanja Vlade FBiH.

Pozivamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta da ne donosi odluke koje su protivne zvaničnim odlukama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Podsjećamo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici održanoj 6. aprila 2023. godine usvojio Deklaraciju o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata s ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.