Posljednje prijetnje Milorada Dodika secesijom entiteta RS, uz tvrdnje da već ima spremne odluke za taj čin, posljednji su alarm za bosanskohercegovačko pravosuđe i međunarodnu zajednicu. 
 
Njegovo provokativno negiranje genocida i otvoreno najavljivanje secesije direktna je posljedica slabosti i dvostrukih aršina međunarodne zajednice, koja žmiri na secesionističku politiku vlasti RS-a i kontinuirano obespravljivanje Bošnjaka koji žive u tom entitetu, dok istovremeno trenira strogoću prema bošnjačkim predstavnicima.
 
Umjesto da vrše svoj mandat i iskoriste ovlasti i zaustave Dodika, dio država članica PIC-a i OHR te ovlasti koristi za pokušaje disciplinovanja onih Bošnjaka koji se suprostavljaju secesionističkim politikama.
 
Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica konačno odustane od neodgovorne, kratkovide i kukavičke politike koja nas je do ovdje dovela,  i krajnje je vrijeme da bosanskohercegovačko pravosuđe sankcioniše secesioniste zbog upornih i direktnih prijetnji rušenjem ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

 

Dalje ignorisanje ovakvih otvorenih prijetnji i tolerisanje aparthejda u kojem žive Bošnjaci u entitetu RS, ali i neravnopravnosti koja im se pokušava nametnuti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, sasvim sigurno će se odraziti na odnose u BiH i stabilnost u cijelom regionu.