Odluka vladajuće koalicije da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbije po hitnoj proceduri razmatrati i usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa potvrđuje da aktuelnoj državnoj vlasti nije stalo do evropskog puta Bosne i Hercegovine i da će učiniti sve da spriječe organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora.
 
Odbacivanjem mogućnosti da se SDA-ov prijedlog usvoji u hitnom postupku vladajuća koalicija pokušava kupiti vrijeme i u konačnici spriječiti zaustavljanje izbornih prevara i manipulacija. Ovakav ishod glasanja realizacija je dogovora kojeg su predsjednici vladajućih stranaka postigli na privatnom imanju Milorada Dodika u Laktašima.
 
S druge strane, neprihvatanje ovog Zakona prije sjednice Evropskog vijeća, koje će u martu razmatrati mogućnost otvaranja pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom, jasna je poruka vlasti da im nije stalo do evropskog puta i da je sva priča o navodnoj posvećenosti tom putu samo paravan za ustupke koje „Trojka“ daje SNSD-u i HDZ-u BiH.

 

Pozivamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta da na temelju odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je već usvojio ovaj Prijedlog Kluba SDA, te u skladu sa svojim ranijim obećanjem donese odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje će omogućiti organizaciju poštenijih i transparentnijih izbora.