Posljednjim odlukama o zaduživanju u ukupnom iznosu od 430 miliona KM, Vlada FBiH je nastavila praksu neodgovornog zaduživanja Federacije, započetu od samog dolaska na vlast. 
 
Ukupnim zaduženjima, koja od nametanja aktuelne vlasti premašuju milijardu KM, neodgovorna i rastrošna Vlada FBiH dovodi u pitanje ekonomsku stabilnost FBiH, koja je mukotrpno uspostavljana u posljednja dva mandata.
 
Takvom praksom će sasvim sigurno biti dovedena u pitanje stabilnost budžeta već u ovom mandatu, a naročito stabilnost penzionih i socijalnih fondova. 
 
Umjesto adekvatnog povećanja penzija i socijalnih naknada, te obećavanog povećanja minimalne plaće na 1.000 KM, nametnuta vlast je povećala plaće premijeru i ministrima za oko 400 KM, što se finansira novim kreditnim zaduženjima i emisijama obveznica.

 

Ukoliko ovako nastavi Nikšićeva Vlada će ovaj entitet i njegove građane postupno uvesti u dužničko ropstvo, dovesti u pitanje budžetske fondove i dodatno opteretiti privredu, što se već manifestuje gašenjem velikih proizvodnih pogona u posljednjih nekoliko mjeseci. Postojeći broj radnika sasvim sigurno neće moći nositi teret finansiranja javnih fondova i dugova koje ubrzano akumulira nametnuta vlast.