Rat u Ukrajini u fokusu je Diplomatskog foruma u Antaliji kojem prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik. 

O svojim impresija i zaključcima nakon dvodnevnog foruma i sastanaka s predsjednicima Turske i Slovenije Erodanom i Pahorom, te komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem u Dnevniku 2 govorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Upitan da prokomentira Dodikovu izjavu da od skorog kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji - nema ništa, Džaferović kaže da se s time ne slaže.

“Kandidatski status je veliki interes Bosne i Hercegovine i to je nešto što smo mogli da čujemo od svih naših prijatelja s kojima smo razgovarali. Mislim da je ovo sada prilika kada Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status, kada treba da snažnije krenemo prema članstvu u Evropskoj uniji”, kaže Džaferović.

Kad je u pitanju sjednica Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, na kojoj će biti riječi i o Bosni i Hercegovini, a kojoj će prisustvovati i članovi Predsjedništva BiH, Džaferović ističe da u Predsjedništvu nema spora o tome da Bosna i Hercegovina treba ubrzati svoj evropski put i što prije postati zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

“Uvijek je problem u detalju. Imat ćete jedinstveno opredjeljenje svih članova Predsjedništva BiH za naše članstvo u EU, ali kada dođemo do detalja, onda nastupaju problemi. Volio bih da Dodik iskoristi ovu priliku i da se u Državnom domu naroda što prije usvoje tri zakona koji su naša obaveza prema Evropskoj uniji, a koje je usvojio Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Mislim na zakon o sukobu interesa, o javnim nabavkama i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Evropska unija želi da Bosna i Hercegovina postane članica, da dobije kandidatski status, ali i mi iz Bosne i Hercegovine treba nešto da uradimo konkretno kako bismo konkretnim aktima, a ne samo pričom poslali jasan signal da nam je do toga stalo, a vjerujem da nam je svima u Bosni i Hercegovini stalo da što prije postanemo članica Evropske unije. Mislim da je naše članstvo u euroatlantskoj zajednici nešto što će relaksirati ukupne odnose i u Bosni i Hercegovini i u regionu”, ističe Džaferović.

Prema njegovim riječima, forum u Antaliji važan je svjetski događaj, platforma koja se bavi pitanjima budućnosti čovječanstva, koja promovira mir, pravdu, razumijevanje u cijelom svijetu, te koja promovira univerzalne principe na kojima treba da bude utemeljena budućnost cijelog svijeta.

Navodi da je tokom foruma održano nekoliko važnih sastanaka, prije svega s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, zatim s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i komesarom EU za proširenje Oliverom Varhelyjem.

“Predsjednik Erdogan i Republika Turska žele Bosni i Hercegovini sve najbolje. Pomažu u Bosnu i Hercegovinu, podržavaju njen euroatlantski put i ništa ne traže zauzvrat. Turska nam je jedan veliki prijatelj. Izdvojio bih i sastanak s evropskim komesarom Varhelyjem. Jasno je stavljeno do znanja i gospodinu Dodiku i meni da institucije Bosne i Hercegovine moraju funkcionirati. To je elementarni preduvjet da bismo mogli govoriti o bilo kakvoj evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Dodik je toga svjestan. To je još jedanput jučer čuo. I još jedna stvar kao moja impresija je sastanak s predsjednikom Slovenije, koji je ponovio da je pitanje prijema Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i pitanje prijema svih šest država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju geostrateško i geopolitičko, a ne administrativno pitanje i da ga kao takvo treba posmatrati i Evropska unija. Ovo je zreo trenutak - nakon ruske agresije i invazije na Ukrajinu, kada se cijeli svijet zabrinuo za budućnost - kada na pravi način treba da reagira ukupna euroatlantska zajednica, i Evropska unija i NATO. Kada je Evropska unija u pitanju, da u ovom trenutku omogući svim državama Zapadnog Balkana, posebno Bosni i Hercegovini, što je moguće brži prijem u svoje članstvo”, istakao je Džaferović.

Očekuje da se radna energija s posljednje sjednice Zastupničkog doma prenese i na ostale državne institucije te da one počnu raditi u punom kapacitetu.

“Mislim da je to u najboljem interesu svih nas koji živimo u Bosni i Hercegovini. To što smo vidjeli na zadnjoj sjednici Predstavničkog doma Državnog parlamenta - kada je doneseno nekoliko vrlo važnih odluka. Želim da, prije svega, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvoji iste te zakone. Puno bi nam to pomoglo u sticanju kandidatskog statusa. Očekujem da Vijeće ministara radi svoj posao, da konačno urade nacrt budžeta za ovu godinu, da ga dostave Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, da ono što prije predloži taj budžet Parlamentu, koji će ga usvojiti. Želim djelovanje institucija Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu. Mislim da je to jedini mogući put. Drugog puta nema i mislim da je to jedini put koji je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji”, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

federalna.ba