Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  Šerif Špago uputio je danas u proceduru Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od preostala dva uvjeta koja je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropsko vijeće na sjednici zakazanoj za 21. mart donijelo odluku o otvaranju pregovora.

Uzimajući u obzir potrebu što skorijeg ispunjavanja ovih obaveza i inertnost predstavnika vladajuće koalicije, čiji su najavljeni rokovi za rješavanje ovog pitanja davno istekli, Špago je zatražio razmatranje ovog Prijedloga po hitnoj proceduri.

Radi se o zakonskom rješenju u čijoj su izradi učestvovali Transparency International, OSCE i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i koje je u potpunosti usklađeno sa evropskim standardima.

Uzimajući u obzir važnost usvajanja novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao pretpostavke za donošenje odluke o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, pozivamo parlamentarne stranke da podrže usvajanje ovog Prijedloga na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.