Odluka vlasti Republike Srbije o različitom tretmanu državljana Bosne i Hercegovine u zavisnosti od toga u kojoj njenoj administrativnoj jedinici imaju prebivilište, diskriminatorska je i nedobronamjerna.

Zahtjev da stanovnici iz entiteta Federacija BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok stanovnicima iz entiteta Republika Srpska on nije neophodan,  jasna je poruka nepoštivanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite države.

Iako se iz usta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića često može čuti kako „poštuje Bosnu i Hercegovinu“, očito je da njegove riječi i postupci nisu usaglašeni.

SDA poziva Vijeće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države posebno, uključujući i susjedne, u odnosu na to kakva  pravila važe za državljane naše zemlje. 

Takva recipročna mjera bi imala puno opravdanje uzimajući u obzir da je situacija sa brojem zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko sedmica znatno povoljnija u odnosu na regiju.