Najava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ne prihvata mišljenje Evropske komisije, a koju je izrekao na pres-konferenciji sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, predstavlja apsolutno nedopustivo ponašanje.

Ovakve izjave ugrožavaju evropski put Bosne i Hercegovine, a što je protivno mišljenju apsolutne većine građana u oba entiteta koji žele članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Činjenica da Dodik sada odbacuje Mišljenje Evropske komisije, a ranije je i sam glasao za zaključak Predsjedništva BiH o ubrzanom provođenju preporuka iz Mišljenja, ukazuje da je njegov pristup nedosljedan, te da – kao i u slučaju NATO puta – počiva na nepoštivanju strateških odluka institucija a time i vladavine zakona.

S obzirom da Dodik, nakon dužeg perioda latentnog blokiranja evropskog puta, sada to čini i eksplicitno, svi domaći politički akteri, kao i Evropska komisija, trebaju osuditi ovakve retrogradne pozicije i precizno adresirati odgovornost.