SDA poziva sve državne institucije i agencije da intenziviraju svoje aktivnosti na rješavanju migrantske krize, s obzirom da dolaskom hladnih zimskih dana stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu.   

Ne može sav teret rješavanja migrantske krize biti prebačen na jedno ministarstvo i jednog ministra – ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, već se čitav institucionalni sistem, na temelju svojih ovlasti i obaveza, mora uključiti i pružiti podršku. Posebnu odgovornost u upravljanju migrantskom krizom ima kompletno Vijeće ministara BiH koje je dužno da ovo pitanje rješava u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH. 

Tražimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata. Dalje odgađanje i izbjegavanje uvođenja ove mjere, koju podržavaju Džaferović i Komšić, a protivi joj se Dodik, ne može se više ničim pravdati. 

Tražimo od MUP-ova na federalnom i kantonalnim nivoima da efikasnije uklanjaju migrante s ulica i javnih površina, te da u saradnji sa IOM-om i Službom za poslove sa strancima spriječe njihove samovoljne izlaske iz smještajnih objekata, i na taj način sačuvaju javni red i mir, te ličnu i imovinsku sigurnost građana. 

Tražimo od Vijeća ministara BiH i delegacije Evropske unije da osiguraju smještajne kapacitete za migrante, a od Vijeća ministara zahtijevamo da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone.  

Ne mogu sredine u kojima žive Bošnjaci same nositi teret suočavanja s migrantskom krizom, jer svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo prijeti da eskaliraju u širu sigurnosnu krizu, što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici.