Kaže da mu je drago što jučer nije bio na online sastanku s veleposlanicima zemalja Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako ističe, poslao je pismo veleposlanicima iako nije bio na sastanku. A dodao je kako je “pala prašina” na priču o Radovanu Karadžiću i negiranju genocida što je SDA ponovno aktualizirala kroz posljednjih godinu dana.

Sastanak Čovića i Dodika s veleposlanicima ocijenio je “iščašenim” dodavši kako je takav sastanak “jako važan” jer je Dodik ostavio utisak na tamošnje veleposlanike.

Komentirao je i ponudu Dodika da Inzko i on skinu ploču s nazivom Radovna Karadžića sa studentskom doma.

“Dodik može okrenuti priču za 90 ili čak 180 stupnjeva”, rekao je Izetbegović.

Čestitao je Dan državnosti kazavši kako će “normalne snage u BiH na kraju pobijediti”.

Prvi čovjek SDA se osvrnuo i na novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država kazavši kako je “Biden sudjelovao u zaustavljanju rata u BiH” i projektu Dayton te da će njemu “uvijek biti stalo do tog projekta”.

Podsjetio je kako su se njih dvojica sreli u Zagrebu prije pet godina, a kad je Biden čuo da je Bakir Alijin sin, “zadržao se s njim deset minuta u razgovoru mimo svih protokola”.

Na lokalnim izborima SDA, po njegovim riječima, nije doživjela “katastrofalan” nego “znakovit” poraz.

“Moramo vidjeti što raditi, ne samo u Sarajevu, inače je SDA pobijedila u BiH, pobijedila u Sarajevu, ali ne smijemo se zavaravati time”, kaže Izetbegović.

Govoreći o kandidatima Naroda i pravde od kojih je SDA izgubila, Izetbegović je istaknuo kako je to sve “proizvod SDA”.

Kazao je kako SDA mora braniti zemlju i da ne može to uraditi sama.Komentirajući suprugu Sebiju Izetbegović i njen politički angažman, kazao je da je to “njena stvar” dodavši da je ona ostvarila izvanredan rezultat u politici.

Susreo se, kako kaže, jučer i s Čovićem. Komentirali su Dodikovu najavu da su Izetbegović i Čović “dogovorili treći entitet”. Po njegovim riječima, Dodik je to uradio jer u SDA vidi “branu” koja čuva BiH, a Dodikove politike ocijenio je “štetnim”.

Kaže kako “Beograd ima petu kolonu u BiH, a slična stvar je i sa Zagrebom”. Stvar je tu, kaže Izetbegović, konkretnija kod Dodika.

Govoreći o zakonu o negiranju genocida, kaže kako će Dodik biti prisutan.

Stanivukovića i njegov komentar da nije bilo genocida u Srebrenici je pripisao njegovoj mladosti.

“Mlad je, trebat će mu ruka da ga vodi. Međunarodna zajednica, kooperacija, možda i mi”.

BHRT