Najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će postaviti punktove MUP-a RS na državnu granicu i međuentitetsku liniju predstavlja otvoren napad na Dejton i ustavni poredak.

Po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, entitetska policija ne može postavljati nikakve punktove  na državnu granicu niti  na entitetsku liniju.

Pravo da štite i kontrolišu državnu granicu imaju isključivo državne institucije – Granična policija po Zakonu o graničnoj kontroli, i Oružane snage BiH po odluci Predsjedništva BiH. Štaviše, zakonom je entitetskoj policiji zabranjeno da ulaze u pograničnu zonu, a Ustavom BiH je izričito zabranjeno entitetima da na bilo koji način ograničavaju kretanje na međuentitetskoj liniji.

Dodikova prijetnja da će postaviti punktove entitetske policije predstavlja otvoreni napad na ustavni poredak i novu prijetnju miru u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da u vrijeme najteže društvene krize od rata, kada se svi odgovorni ljudi bore za zaštitu zdravlja građana i spašavanje ekonomije od urušavanja, Dodik prijeti i rušenjem Ustava i  mira, pokazuje o kakvoj političkoj figuri je riječ. Umjesto da pomogne ljudima u teškoj situaciji, on kreira dodatnu opasnost i probleme.

Ako Dodik misli da će, u trenutku kada su svi u BiH i svijetu zaokupljeni virusom, ostvariti dio separatističkih planova  grdno se vara, jer patriotske snage neće to posmatrati skrštenih ruku. Dodik ovakvim potezima može samo ugroziti  dejtonski mir. Zato pozivamo institucije zadužene za implementaciju Mirovnog sporazuma  da  reaguju prije nego što bude kasno.