Pucano je na Aladža džamiju u Foči, Igor Žunić, šef Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS-u, izjavio je da treba ukinuti Vijeće naroda zbog "brojnih apelacija Bošnjaka", u Skupštini Bijeljine donijeli su odluku o podizanju spomenika presuđenom ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, četničkom komandantu Draži Mihailoviću…

Onom krvniku čiji se već jedan spomenik nalazi od 2004. u zaseoku Draževina u općini Višegrad. Prije toga spomenik, koji je napravljen 1991. godine u Beogradu uoči velikosrpske agresije na BiH, bio je postavljen u Vukovaru i Brčkom (od 1998. do 2003).

- Sve je to posljedica dugogodišnje politike koju provodi vlast u ovom entitetu prema Bošnjacima. Politika koja je bazirana na sistemskoj diskriminaciji i tretiranju Bošnjaka kao da ne postoje u ovom entitetu dugoročno će ostaviti još ozbiljnije posljedice. Ponašanje i postupci vlasti u ovom entitetu ostaju bez ozbiljne reakcije i bilo kakva posljedice od relevantnih međunarodnih organizacija što ih dodatno ohrabruje u provođenju diskriminacije Bošnjaka - kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Smatra da se može očekivati i još teža situacija.

- Može se očekivati dalja radikalizacija ukoliko međunarodni faktori nastave da se ovako ponašaju spram stanja u ovom entitetu. Veliko je pitanje do kada će Bošnjaci moći da trpe i tolerišu ovaj teror koji vlasti u entitetu u različitim oblicima provode nad nama. Mislim da ovog stanja nisu svjesni mnogi ni domaći ni međunarodni faktori u BiH. Prioritet svih prioriteta u ovoj zemlji treba biti okončanje sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu RS.

Izbacivanje Bošnjaka iz izvršne i zakonodavne vlasti u općinama u RS-u bez reakcije Ureda međunarodnog predstavnika što nije bio slučaj sa Mostarom, Goraždem, Tuzlanskim kantonom..., pokazuje da OHR ne smije da poduzima korake u ovom entitetu. Napadi na Aladžu, podizanje spomenika četničkom vojvodi Mihailoviću, veličanje ratnih zločinaca je ambijent u kojem živimo danas u ovom entitetu - podvlači Salkić.

Senad Bratić, član zastupničke grupe "Zajedno za BiH", smatra da uprkos svemu treba graditi državu Bosnu i Hercegovinu.

- Evo, 21 godina je kako sam se s porodicom vratio u Bosanski Novi koji je voljom vlasti RS-a preimenovan u Novi Grad. Smetalo im je to bosanski u nazivu. Uprkos tome, proslavili smo 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Država se mora graditi uprkos svemu, imati jaku političku platformu na nivou BiH. A što se tiče svih ovih posljednjih događaja u RS-u, to ne može čuditi ni površne poznavaoce političkih prilika u našoj državi.

Odlukom o izgradnji spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću čije su jedinice činila zvjerstva nad Bošnjacima šalje se poruka da je još živa ideologija koja je za rezultat imala agresiju i genocid. No, ja sam optimista. Ako budemo organizovani i jedinstveni, mi ćemo pobijediti te snage – poručio je Bratić.

FAKTOR