Vijesti / Novosti

Bakir Izetbegović u Foči: Trebamo biti češće prisutni među Bošnjacima u RS-u

Delegacija SDA, predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, posjetila je danas fočansku Aladža džamiju. Oni su upoznati sa posljedicama i oštećenjima na objektu nakon što je nedavno pucano u munaru, a Izetbegović je obećao pomoć da se šteta sanira.

Objavljeno: 05.03.2021. u 14:39

- Ostaje ružan utisak. Nikako da se smire ti duhovi koji bi da napadaju džamije, da napadaju svetinje bošnjačke. Trebamo biti češće prisutni na terenu, među Bošnjacima u RS-u i bićemo češće prisutni, ne samo u ovakvim povodima. Ja ću se danas vidjeti tu odmah iza džume sa predstavnicima povratnika u Foču, sa predstavnicima vlasti u Goraždu i mislim da trebamo raditi kvalitetnije programe za podršku povratnicima u RS iz Federacije BiH - rekao je Izetbegović.

Dodao je da to do sada nije urađeno u mjeri u kojoj je postojala želja, a nada se da će namjere SDA da se Bošnjaci i Hrvati u RS-u snažnije oslone na Federaciju BiH podržati i druge stranke u FBiH. Izetbegović je prokomentarisao i sastanak sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem dan ranije, te istakao da su takvi sastanci neophodni, jer bez obzira šta njihovi predsjednici mislili jedan o drugom, kakve odnose njihove stranke imale, oni predstavljaju tri naroda u BiH i neophodno je tražiti način da sve bolje funkcioniše.

 

- Predstavnici međunarodne zajednice nam u tome već decenijama pomažu i ovo jučer je na liniji toga. Američki ambasador, ambasador EU-a su nas pozvali na kafu, na razgovor o tome možemo li brže, možemo li bolje, možemo li prevazilaziti zastoje koji se prečesto dešavaju i koji predugo traju. Tako da je atmosfera bila dosta dobra. Neki konkretan pomak nije napravljen. Više se išlo na to da vidimo kojim putem krenuti, od lakšeg ka težem kad su u pitanju prioriteti EU-a, 14 prioriteta. Kako da se pokrenemo, kako da dio toga odradimo, kako da dođemo do kandidatskog statusa. Nas trojica smo insistirali da nam pomognu sa vakcinom, da ti mehanizmi na koje smo se oslonili, a koji su izgleda krenuli u slanje naših vakcina, plaćenih vakcina od BiH na neke destinacije gdje se više plaća, da pomognu da se to ne radi. Stvorilo se crno tržište, to je jedna sad jako tražena roba. BiH je uplatila svoj dio kontingenta i insistiramo na tome da nam se pomogne da dođemo do toga - izjavio je Izetbegović.

Kritikovao je postupak ambasadora Kvinte koji su nedavno odbili sastanak sa predstavnicima probosanskih stranaka iz Srebrenice, navodeći da je Srebrenica prije 26 godina od međunarodne zajednice prepuštena pokolju i međunarodna zajednica taj grad nikad ne bi trebala ostaviti.

- A šta ćemo mi sad uraditi? Pa mislim da bi to moglo pomoći da se stvori jedna bolja saradnja među strankama koje se oslanjaju na bošnjačko biračko tijelo. Neka se u RS-u i dijaspori ostave rivalstva, ne smije biti 10 stranaka u RS-u, već samo jedna strana, ne stranka, jedan blok koji se naravno ponajviše oslanja na SDA. SDA je spremna povući se tu, prepustiti liderstvo, nije važno na kojim ćemo pozicijama biti na tim nekim budućim izbornim listama. Učinit ćemo sve sa strukturom SDA, samo očekujemo od ostalih da se zajednički izađe na izbore, da se zajednički urade projekti, da se zajednički ide na to da FBiH posebno snažnije finansijski podupre projekte u RS-u i povratnike - naglasio je Izetbegović.

Sa jednim brojem povratnika, federalnim ministrom Edinom Ramićem, premijerkom Aidom Obućom i predstavnicima vlasti iz BPK Goražde, te muftijom Remzijom ef. Pitićem, Izetbegović je u Foči klanjao džuma namaz, te prisustvovao zajedničkom ručku u haremu Aladža džamije.

FAKTOR