Protiv organizatora i osoba koje su iz budžeta osigurale sredstva za obilježavanje neustavnog „Dana RS“ bit će podnesena krivična prijava Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog kršenja Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na neizvršavanje i nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 
 
Krivičnu prijavu u ime SDA podnijet će potpredsjednik Stranke Ramiz Salkić, o čemu će javnost biti detaljno informisana.
 
Pozivamo predstavnike udruženja žrtava rata da također podnesu krivične prijave i time izvrše dodatni prtisak na Tužilaštvo BiH koje izbjegava da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv odgovornih  osoba.
 
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o tome da 9. januar ne može biti „Dan RS“ je jasna i nedvosmislena, a kršenje i nepoštivanje te odluke je krivično djelo.  Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid.
 
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je gotovo kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid nad Bošnjacima. 

 

Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao „Dan RS“, politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je anticivilizacijski čin i poruka da od secesionističke i šovinističke politike nisu odustali.