Vijesti / Novosti

Posjeta delegacije Asocijacije mladih SDA Bošnjacima S. Makedonije

Proteklog vikenda delegacija Asocijacije mladih SDA boravila je u posjeti bošnjačkoj zajednici u Sjevernoj Makedoniji.

Objavljeno: 15.12.2021. u 12:52

Delegaciju je predvodio Admir Lisica, predsjednik Projektnog odbora, a sačinjavali su je još članovi Admir Ždralović, Merim Serdarević, te novinar Sanadin Voloder. Delegacija je imala niz sastanaka sa političkim, NVO i kulturnim predstavnicima Bošnjaka u S. Makedoniji.

Prvi sastanak je upriličen u Sobranju gdje se delegacija AM SDA sastala sa jedinim bošnjačkim zastupnikom u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije, dr. Zećirom Ramčilovićem koji je i predsjednik Poslaničke grupe za saradnju sa Parlamentom Bosne i Hercegovine, te Seadom Ličinom, članom RCC-a. Sastanku je prisustvovao i Dželal Hodžić, predsjednika SDA S. Makedonije.

Zastupnik Ramčilović je istakao bliske i prijateljske odnose dvije zemlje i njihovih naroda i visok nivo prava Bošnjaka u S. Makedoniji.

U povodu dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ramčilović je rekao:
„Naše dvije zemlje su veoma slične, a da bismo napredovali moramo imati konsenzus i razumijevanje o ključnim pitanjima kao predstavnici u interesu prosperiteta i stabilnosti, jednostrane odluke nisu dobro. U tom smislu, Republika Sjeverna Makedonija je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, uz puno poštovanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ne samo bilateralno, već i kao članica NATO-a, gdje je podržavamo u ostvarivanju njenog strateškog cilja i ja vjeruju da je mjesto Bosne i Hercegovine u NATO-u."

Admir Lisica je u ime delegacije AM SDA naglasio da BiH i RSM nemaju otvorenih pitanja i izrazio zadovoljstvo stepenom poštivanja prava Bošnjaka.
“Važno je da se saradnja dodatno unaprijedi u cilju povezivanja Bošnjaka S. Makedonije sa maticom Bosnom i Hercegovinu, što se može učiniti kroz realiziranje različitih projekta iz domena kulture i obrazovanja"

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim projektima u kontekstu obezbjeđivanja školske literature i lektire na bosanskom jeziku za škole, organiziranju edukativnih ekskurzija, ali i o drugim načinima saradnje kroz kulturu, obrazovanja i ekonomiju.

Drugi sastanak je upriličen u Agenciji za ostvarivanje prava manje brojnih zajednica sa predstavnicima bošnjačkog NVO sektora sa kojem su razmijenjene informacije i iskustvo o stanju unutar bošnjačke zajednice, izazovima u afirmaciji kulture, tradicije, očuvanja identiteta te o kampanji za protekli popis stanovništva. Na sastanku su analizirani obostrani prijedlozi za unaprjeđenje saradnje, odnosno projekti koji u fokusu imaju obrazovanje, kulturu, tradiciju i mlade.

Treći sastanak je bio sa novim rukovodstvom SDA S. Makedonije na kojem je Dželal Hodžić predstavio historiju političkog djelovanja Bošnjaka u proteklih 31 godinu kroz SDA S. Makedonije. Istaknuta je potreba razmjene informacija i iskustva u organiziranju rada sa mladima kao ključnog izazova za budućnost naše zajednice. Također, upriličeno je i druženje sa ranijim predsjednikom SDA Avdijom Pepićem koji je ukratko predstavio hronologiju djelovanja stranke od osnivanja, preko borbe za vraćanje imena Bošnjak koje je ovjereno kroz popise 1994. i 2001. godine.

U subotu navečer upriličena je promocija knjige Priče iz Hercegovine autora Volodera Sanadina i panel diskusija 115 godina bošnjačke politike na kojoj su govorili dr. Zećir Ramčilović, Dželal Hodžić i mr. Admir Lisica. Promotor knjige je bila Izeta Babačić, predsjednica Udruženja Divanhana, a moderatorica panela Mersiha Smailović.

Na kraju svečanosti, član delagacije AM SDA BiH Admir Ždralović uručio je predsjednici Udruženja Divanhana Izeti Babačić poklon Bugojansku vazu kao doprinos osnivanju budućeg Muzeja Bošnjaka u S. Makedoniji.

U okviru posjete upriličen je i zajednički obilazak turbetu princeze Katarine (Emine).

Ova posjeta je imala za cilj jačanje i proširivanje saradnje između Bošnjaka u domovini i naše zajednice u S. Makedoniji. Dogovorene su konkretne aktivnosti i projekti kroz koje će se raditi na poboljšanju stanja makedonskih Bošnjaka te povećanja prisustva Bošnjaka iz Makedonije i drugih domovinskih zemalja u bosanskohercegovačkoj javnosti.