Na konferenciji za medije predsjednika stranaka „Trojke“, čija je nervoza zbog opravdanih kritika javnosti eskalirala napadom na novinarku, predsjednik SDP-Nermin Nikšić je ustvrdio da ih opozicija nema čime napadati, da niko i ne govori "šta su izdali, već šta će izdati", te se požalio da „nema priliku odgovoriti SDA-u“.
 
Nikšić bi, za potrebe osvježavanja pamćenja na sve ono što je već uradio, morao ponuditi odgovore na niz pitanja koja ne zanimaju samo SDA već građane Bosne i Hercegovine.
 
Za početak, trebao bi Nikšić objasniti zbog čega je, osim zbog želje za premijerskom foteljom, pristao na ponižavanje naroda kojem pripada prihvatanjem jednodnevne suspenzije Ustava FBiH.
 
Zatim bi trebao odgovoriti zašto je SDP omogućio izbor četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te zašto je „Trojka“ isporučila toj stranci Ministarstvo sigurnosti BiH i OSA-u, nakon čega je ukinuta zabrana ulaska u BiH velikosrpskim propagandistima Milošu Koviću i Goranu Petronijeviću, a zatim i Službu za poslove sa strancima, Agenciju za lijekove i UIO, uz 70 miliona KM za kupovinu zgrade u Banjoj Luci od Dodikovog kuma.
 
Morao bi zatim objasniti zašto su pristali na projekat Istočne gasne interkonekcije bez usvajanja državnog zakona o gasu, dok su Južnoj interkonekciji, koja smanjuje ovisnost o ruskom plinu i koja Dodiku uskraćuje monopol, dali samo načelnu podršku. Na istoj sjednici na kojoj su pristali na Istočnu interkonekciju, koju su nazvali „historijskom“, „Trojka“ je pristala i na SNSD-ove amandmane koji su obesmislili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, što su kritikovali Delegacija EU, OHR, OSCE i strane ambasade. 
 
Važno bi bilo da Nikšić i njegovi partneri iz „Trojke“ objasne zašto ne propuštaju priliku za napade na Islamsku zajednicu, na neistomišljenike među Bošnjacima i medije, a šute na Dodikovo psovanje genocida na sastanku u Konjicu. Javnosti, a naročito svojim glasačima, bi trebali objasniti zašto su tvrdili da neće koalirati sa nacionalnim strankama, a zatim su koalirali i postali servilni partneri najrigidnijim nacionalistima. Zašto su govorili da neće praviti vlast sa osobama sa američke crne liste, pa ne samo da su pravili vlast sa takvima već su ih direktno birali na ključne državne pozicije.
 
Vrijedilo bi građanima objasniti zašto je „Trojka“ izabrala novog SNSD-ovog ministra finansija, čime je ta stranka preuzela potpunu kontrolu nad finansijskim sektorom BiH, i to u jeku najtežih napada na ustavni poredak BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
 
Nikšić bi trebao objasniti zašto su JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH i potpunu kontrolu nad BHANSA-om predali HDZ-u, zašto su pristali da unazade set energetskih zakona prihvatanjem amandmana te stranke, te zašto bespogovorno pristaju na zahtjeve Dragana Čovića da se za sudiju Ustavnog suda BiH imenuje kandidat te stranke Marin Vukoja, uprkos izostanku bilo kakvog pravosudnog iskustva. Moraju postojati razlozi za ovakvu servilnost!
 
Postoje sasvim sigurno i razlozi radi kojih će Nikšić i „Trojka“ namjeravaju predati SNSD-u i HDZ-u kontrolu nad Ustavnim sudom, zašto HDZ-u namjeravaju isporučiti Izborni zakon, što otvoreno najavljuju, a SNSD-u državnu imovinu, što je predsjednik SDP-a već pokušao bagatelistati poređenjem državne imovine sa „njivom“.

 

Na pitanja o Ustavnom sudu BiH, Izbornom zakonu i državnoj imovini Nikšić ne samo da će odgovoriti narodu i odgovarati pred historijom, već će ga SDA, skupa sa građanima Bosne i Hercegovine, spriječiti u namjeri da novim katastrofalnim ustupcima na štetu države i bošnjačkog naroda plati premijersku fotelju i dalji ostanak u vlasti.