Predsjednik SDP-a i nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić ne ide ponovo na noge Miloradu Dodiku zbog, kako to tvrdi, brige za radom institucija, budžetskih isplata, evropskog puta ili infrastrukturnih projekata. Radi to da bi sačuvao svoju fotelju i stranku u vlasti.

Ne može Dodik, čak i da mu Nikšićev SDP ne izglasa novog ministra finansija u jeku SNSD-ovog udara na ustavni poredak, ugroziti isplatu plaća iz državnog budžeta jer je izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH trajno onemogućena blokada budžetskih isplata. 

Svjestan je te činjenice i Nikšić, ali osim pokušaja zastrašivanja policajaca i vojnika da će ostati bez plaća nije u stanju ponuditi smisleniji argument kojim će opravdati svoj servilni odnos prema SNSD-u i HDZ-u. 

Posebno je licemjerna Nikšićeva navodna briga za reformskim zakonima i projektima koje Dodik blokira, s obzirom da je mehanizme blokiranja svih procesa Dodiku isporučio upravo SDP izborom četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predajom ključnih poluga u državnoj vlasti.

Ti ustupci, kao i pristanak na gradnju Istočne gasne interkonekcije bez državnog zakona o gasu, predaja Uprave za indirektno oporezivanje i izdvajanje 70 miliona KM za zgradu u Banjoj Luci, isporučivanje OSA-e i ukidanje zabrane ulaska u BiH velikosrpskim agitatorima, prihvatanje amandmana kojima su obesmišljeni ranije napisani evropski zakoni samo su dio ukupne cijene kojom su Nikšić i „Trojka“ platili svoje fotelje.