Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović kazao nam je da su predložili ovu incijativu kao tačku dnevnog reda jer su smatrali s obzirom na cjelokupnu političku situaciju i krizu, da bi bilo neodgovorno da se Zastupnički dom ne odredi oko toga.

- Htjeli smo da nakon rasprave u ovom domu usaglasimo zaključke koji bi bilo usvojeni većinom glasova. Očekivali smo da će i HDZ ići u tom pravcu jer se svih nas to itekako tiče. Radi se o kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. No, na samom proširenom Kolegiju vidjelo se da je HDZ išao u pravcu da se nikako ne održi sjednica. Oni smatraju da sjednice ne treba održavati dok se ne riješi politička kriza, dok ne dođu zastupnici iz RS-a. Naš prijedlog u kojem se osuđuju Dodikovi potezi i poziva Tužilaštvo BiH i OHR da reaguju, dočekali su "na nož". Kada smo trebali da glasamo o dnevnom redu, Krišto i Lovrinović su napustili sjednicu priširenog Kolegija i time su oborili kvorum. Morali smo onda na samom početku sjednice da glasamo za dnevni red, između ostalog i za naš prijedlog inicijative, kao i za Prijedlog rezolucije o napadu na BiH, ali to nije prošlo jer je potrebna opća i entitetska većina - pojasnio nam je Osmanović.

U ovom prijedlogu navodi se kako je NSRS poduzeo aktivnosti koje su direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Aneksa 4 i 10, a time i pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

Klub SDA je predložio sljedeće zaključke:

- Osuđujemo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i NSRS-a. Zaključci i Deklaracija o ustavnim principima koji su usvojeni na 24. posebnoj sjednici NSRS-a su neustavni, podrivaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine i mogu dovesti do ugrožavanja mira u BiH.

- Tražimo hitnu deblokadu institucija BiH i nastavak aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta EU-a.

- Tražimo da pravosudne institucije BiH hitno preduzmu neophodne aktivnosti iz svojih nadležnosti u cilju zaštite ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo OHR i međunarodnu zajednicu da u okviru svog mandata preduzmu hitne aktivnosti na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog poretka BiH.

- Pozivamo NATO snage i EUFOR da u skladu sa svojim mandatom pojačaju prisustvo na teritoriji BiH, a posebno na teritoriji Brčko distrikta.

FAKTOR