SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući da razgovaraju o očiglednim manipulacijama u izbornom procesu.

Odbijanje predstavnika međunarodne zajednice da na poziv osam probosanskih stranaka ( SDA, DF, SDP, SBB, NS, NIP, PDA i SBiH) razgovaraju o situaciji nastaloj nakon bojkota izbora u Srebrenici, može jedino koristiti negatorima genocida koji su izbornim manipulacijama ostvarili pobjedu.

„Neutralnost“ međunarodne zajednice, koju su Bošnjaci itekako iskusili tokom agresije na BiH, ohrabruje retrogradne politike i toga bi naši prijatelji u Evropi i svijetu konačno trebali postati svjesni.

Srebrenica, kao grad i područje u kojem je počinjen genocid, zaslužuju posebnu pažnju svih i tu ne smije biti „neutralnih“. Nakon što su pobijeni i protjerani, raseljeni diljem svijeta, Bošnjacima se sada administrativnim preprekama i izbornim manipulacijama onemogućava da glasaju u svom gradu.

Dok se temeljito ne riješi pitanje glasanja poštom i u odsustvu, te omogući svakom čovjeku iz Srebrenice da glasa, izbori u ovom gradu se ne mogu smatrati legitimnim.

 

SDA će nastaviti da pruža podršku inicijativi „Moja adresa: Srebrenica“ u borbi za jednaka prava svih građana Srebrenice.