Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda.

 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o pandemiji koronavirusa.

 

Ambasador Filed je pozdravio odluku Vijeća ministara o usvajanju Programa reformi Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o daljem putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije. Istaknuto je da će Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije dio Evropske unije, podržavati napore institucija Bosne i Hercegovine na ispunjavanju tih prioriteta.

 

Izetbegović je upoznao ambasadora Fielda sa aktivnostima na reformi Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava koje ukazuju na diskriminaciju u postojećem izbornom sistemu, te uklanjanja asimetrije u nadležnostima Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a.

 

Razgovarano je i o borbi protiv pandemije koronavirusa i o mogućnostima da Ujedinjeno Kraljevstvo pomogne Bosni i Hercegovini u nastojanju da se u što skorijem vremenskom roku osigura dovoljno doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva.