SDA ocjenjuje neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.
 
Zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o „teritorijalnoj reorganizaciji“, niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.
 
 „Teritorijalne reorganizacije“ i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi „Herceg-Bosne“ ili formiranju „trećeg entiteta“, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu „samouprave“ koju je predvodio Ante Jelavić. 
 
Neutemeljena je tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana. HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja.
 
Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, niko nema pravo - samo zato što nije ostvario svoj politički cilj - da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom.
 
SDA je uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje.

 

Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo.